Dýňové mufiny s nutelou

23. října 2016 v 22:26 |  Recepty
Dostala jsem dýni Hokkaido (takový barter to byl - vyřazovala jsem z knihovny nějaké knížky a od jejich nového majitele jsem dostala na oplátku něco ze zahrádky - kromě jiného i tu dýni). Asi nejčastější využití dýně je dýňová polévka (aspoň takový pocit mám z článků na netu i hovorů v práci). Jenže já krémové polévky nerada, takže tu jsem "přeskočila". Napadly mne mufiny - ty peču poměrně často a mívají úspěch. S dýní jsem je ale ještě nedělala, takže jsem pro jistotu hledala inspiraci na netu. Prošla jsem několik receptů a nakonec mne nejvíc zaujal recept na mufiny s nutelou, který jsem našla na blogu Chutě světa.
A tady je výsledek




Recept se dá samozřejmě najít i na uvedených stránkách - konkrétně tady, ale asi je budu chtít někdy zopakovat, takže ho dám i sem (já ho tady najdu určitě rychleji než v hlubinách netu), ostatně trochu jsem ho přizpůsobovala tomu, co bylo doma
Suroviny (jak jsem je dala já, v závorce původní recept)
250 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody
špetka soli(1/2 lžičky)
180 g dýňového pyré (250 g)
100 g krupicového cukru
(100 g třtinového cukru)
1 vejce
2 lžíce oleje
6 lžic mléka (2 lžíce)
1 lžička vanilkové příchutě (2 lžičky vanilkového extraktu)
Nutela - tolik lžiček, kolik vyjde mufinů


Dýni jsem nakrájela na plátky (i se slupkou, což se neosvědčilo, proto jsem měla nakonec pyré méně - u pečené jsem okrajovala slupku) a dala na pečicí papír do trouby. Pekla jsem asi na 150°cca 15 min. (prostě až byla dýně měkká). Po upečení jsem dýni rozmačkala vidličkou.
V menší misce jsem smíchala mouku, sodu, prášek do pečiva a sůl, ve druhé o něco větší jsem ušlehala vejce s cukrem (třtinový jsem neměla a nahradit ho normálním jsem zapomněla, takže cukrtu tam byla polovina oproti receptu) a postupně přidávala pyré, olej, mléko a vanilkovou příchuť a promíchala. Protože jsem měla míň pyré, přidala jsem mléko, aby těsto nebylo moc husté. Pak jsem přisypala suché suroviny a opatrně promíchala, aby se těsto spojilo. Hotové těsto jsem dávala do mufinových košíčků (mám silikonové, takže bez vymazávání). Plnila jsem do roviny a nahoru do každého košiku dala lžičku Nutely. Pomocí párátka jsem se pak pokusila udělat jakési mramorování v horní vrstvě.
Pekla jsem 5 minut v troubě vyhřáté na 250°, pak jsem snížila na 180°a pekla ještě asi 12 minut. Musím řici, že ještě snad nikdy mi mufiny tak hezky nevyběhly (vždycky je mám spíš do roviny s košíčkem, tentokrát měly opravdu pěknou "čepici"). Jsou krásně vláčné, ani jim nějak zásadně nechybí těch 100 g třtinového cukru, na který jsem zapomněla (ale možná příště trochu přidám). Jen mramorování budu dělat pečlivěji - tam, kde Nutely zůstala větší plocha, má tendenci se "vylamovat".
Každopádně autorce blogu Chutě světa děkuji za prima recept.







 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 AshleyInka AshleyInka | Web | 23. října 2016 v 22:34 | Reagovat

Panejo. To vypada naprosto velmi lahodně. DOufám, že je časem také zkusím udělat :)

2 Katka Katka | Web | 24. října 2016 v 7:53 | Reagovat

Mám samotný kafe, tak se mi lehce sbíhají sliny....

3 Ráďa Ráďa | Web | 24. října 2016 v 18:48 | Reagovat

Veverko, hokaido se opravdu nemusí loupat. Pekla jsi ji krátce, já ji peču 20 - 25 minut na 180 stupňů a pak je pyré krásně hladké. Krájím na kostky. Recept vypadá zajímavě, ještě pár hokaidovek mám, tak jej ráda vyzkouším :-)

4 werka13 werka13 | E-mail | Web | 24. října 2016 v 21:23 | Reagovat

[1]: Zkus - jsou jednoduché.

[2]: Nabídla bych - ještě dvě máme... ;-)

[3]: Ráďo, díky za radu. Dám tedy i příště šanci pečení se slupkou a nechám to v troubě déle.

5 Marcela - Nordic Passion Marcela - Nordic Passion | E-mail | Web | 25. října 2016 v 8:58 | Reagovat

Stano, vypadaji uzasne. Zvazim, zda je taky prubnu, dyne mi t otiz chutna moc:-). M

6 werka13 werka13 | E-mail | Web | 25. října 2016 v 20:28 | Reagovat

[5]: Zkus - jsou fakt dobré a nedají skoro žádnou práci ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama