Rilletes

29. října 2016 v 22:06 |  Recepty
Rilletes je masová pomazánka, která patří ke specialitám francouzské kuchyně. Dělá se obvkyle z vepřového bůčku, ale dá se použít i jiné tučnější maso (kachna, husa). Slyšela jsem o ní mnohokrát, ale poprvé jsem ji ochutnala, když ji měli v Lidlu v rámci francouzského týdne (viz tady). A přesto, že tedy nešlo o žádnou domácí specialitu, ale v podstatě průmyslový výrobek, tak nám chutnala. Proto když jsem z letáku, který jsem našla ve schránce, zjistila, že v Lidlu bude opět francouzský týden, těšila jsem se, že si ji zas koupíme. Jenže tentokrát nás zklamali a rilletes v nabídce nebyla.
Ale vzali jsme to jako výzvu a rozhodli jsme se udělat si rilletes vlastní.



Na netu je na rilletes spousta receptů více i méně se lišících, my jsme nakonec postupovali takto
Suroviny
1 kg bůčku
1 kg krkovice
1 kg syrového sádla
3 dl bílého vína
2 bobkové listy, sůl


Všechno maso a 0,5 kg syrového sádla jsme nakrájeli na menší kostky (cca 2x2 cm), osolili, přidali bobkový list, podlili bílým vínem a dali péct na 120°. A pekli a pekli... - asi 20 hodin. Z upečeného masa jsme slili vypečený tuk a pomocí vidliček maso roztrhali po vláknech. Do natrhaného masa jsme vlili zpátky většinu vypečného tuku, promíchali, nandali do sklenikček a vaniček a dali zatuhnout do lednice. Mezitím jsme vyškvařili zbylého 0,5 kg sádla a nechali ho mírně zchladnout. Sádlem jsme potom zalili už zatuhlé rilletes tak, aby nahoře vytvořilo asi půlcentimetrovou vrstvu (ještě nám malá sklenička sádla zbyla, takže toho syrového sádla by stačilo o něco méně).
Namazané na dobrý chleba (my kupujeme Cvrčka z Pekárny Kabát) je to výborné - nezůstala jsem u jednoho krajíce...

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Sylva Sylva | Web | 30. října 2016 v 5:27 | Reagovat

Hm, tak tohle by stopprocentně chutilo manželovi....

2 Marcela - Nordic Passion Marcela - Nordic Passion | E-mail | Web | 30. října 2016 v 13:14 | Reagovat

Stano, opravdu podobne bucku, to delaval tatka, ja nedelam, ale lakave:-). M.

3 werka13 werka13 | E-mail | Web | 30. října 2016 v 18:19 | Reagovat

[1]: Nám to chutná oběma :-)

[2]: No - my to taky často dělat nebudeme. To bych za chvíli neprošla dveřma ;-). Ale byla výzva to zkusit, jestli se nám to povede.

4 Ráďa Ráďa | Web | 31. října 2016 v 20:03 | Reagovat

Veverko, to vypadá báječně :-)

5 werka13 werka13 | E-mail | Web | 31. října 2016 v 21:05 | Reagovat

[4]: Ráďo, nejen vypadá, ale i chutná. jen tedy na hubnutí to tedy není :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama