Švestkobraní

2. října 2016 v 23:51 |  Jen tak
Poslední dva víkendy byly na chalupě ve znamení sklizně švestek. Naše tři švestky sice nejsou žádné mladice, ale plodů měly letos opravdu požehnaně. Manžel strávil tak asi půlku obou víkendů na žebříku ve větvích a vzhledem k tomu, kolik naplnil košíků, nastala otázka téměř nerudovská - "Kam s tím?". Na slivovoci si u nás nikdo nepotrpí (a ani nevíme, kde je nebližší pálenice), takže přeměna švestek na něco ostřejšího moc nepřipadala v úvahu. Podobné je to s kompoty - o ty švestkové nikdo nestojí. Proto přišly na řadu další způsoby zpracování...




Nejvíc švestek padlo do povidel - to je u nás snad neoblíbenější švestkový produkt - na koláče, na lívance, pár skleniček se rozdá... No prostě povidla nám nikdy nezbývají. A jak je děláme?
Vypeckované švestky dám do velkého kastrolu, přidám lžičku soli a asi decku obyčejného octa. Dám do trouby (teplotu chce trochu vychytat, já na naší letité troubě nastavuji dole střední, nahoře slabý výkon) a nechám péct - asi tak 5 hodin. Občas zkotroluji, ale nemíchám (maximálně švestky, které navrchu začínají osychat, vařečkou poptopím) - švestky pustí šťávu, které se odpařováním postupně zahušťuje. Když se obsah kastrolu zredukuje tak asi na polovinu, přendám kastrol na kamna a ještě chvíli nechám vařit, až do chvíle, kdy už se mi povidla zdají dostatečně hustá. Přidám trochu rumu, podle chuti případně mírně dosladím a nechám cukr rozvařit. A pak už jen plním do sklenic a sterilizuji (přijde mi to jistější než převracení skleniček na víčko).

Ze stromu až do skleničky...

Další švestky jsme napůlili, dali na tácku zmrznout a pak přesypali do mikroténových sáčků. V zimě se na koláč budou hodit. K tomu chybí dokumentace - dělali jsme to ten víkend, kdy jsem zapomněla foták doma.
Samozřejmě došlo i na koláč se švestkami a drobenkou (podle tohoto receptu) a na švestkové knedlíky (ty zas podle tohoto receptu). Knedlíky jsou taktéž bez dokumentace - taky jsme je měli o "bezfoťákovém" víkendu.

Na plechu i na talířku

A co jsme nezpracovali ani nesnědli jen tak, to jsem rozdala po sousedech i kolegyním v práci. Protože letos těch švestek fakt byla spousta....

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Marcela - Nordic Passion Marcela - Nordic Passion | E-mail | Web | 3. října 2016 v 18:31 | Reagovat

Kupa prace za vami,a le verim, ze v zime vsechno ocenite. Na povidla ja si zatim netroufam:-). Vypada to vse bajecne. M.

2 werka13 werka13 | E-mail | Web | 3. října 2016 v 20:39 | Reagovat

[1]: Klidně si troufni - není to složité, jen to trvá déle než marmelády. Ale v té troubě to ani nedá moc práce (tedy kromě odpeckování)

3 Lucie Lucie | Web | 5. října 2016 v 12:47 | Reagovat

Švestek jste natrhali skutečně požehnaně! :-) A těch dobrot.. miluji švestkový koláč, knedlíky a z povidel ráda dělám švestkovou omáčku k vepřové panence, to je jedno z mých nejoblíbenějších jídel. :-)

4 Ráďa Ráďa | Web | 5. října 2016 v 19:02 | Reagovat

Veverko, to je teda "nadělení". Mňam, dala bych si všechno. :-D

5 werka13 werka13 | E-mail | Web | 5. října 2016 v 19:39 | Reagovat

[3]: To jsi mi připomněla, že jsme ještě dělali cosi jako švestkové čatní (taky ten víkend, kdy jsem nefotila, protože nebylo čím)

[4]: Ráďo, a to na těch fotkách není všechno, ale jen ten nejmenší košík, co máme ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama