Tikka masala s kuřecím masem

25. října 2016 v 9:24 |  Recepty
Zdálo se mi, že v poslední době střídáme pořád stejná jídla, takže když jsem v časopise Ona Dnes (tedy vlastně v příloze novin) narazila na recept na omáčku tikka masala, rozhodla jsem se, že nedělní oběd bude v indickém duchu. Hodilo se to i proto, že jsem doma měla kokosovou smetanu z Brandnooz boxu, která v tomto receptu šla využít.
Nakonec jsem trochu improvizovala, protože jsem podcenila přípravu a suroviny nakupovala po paměti.




Suroviny
600 g kuřecích prsou
2 lžíce limetkové šťávy (tj. šťáva skoro z celé jedné limetky)
1 lžička mlotého římského kmínu
30 g kořene zázvoru
2 lžíce oleje
2 lžíce přepuštěného másla
1 menší cibule
2-3 stroužky česneku
1 zelená chilli paprička
200 g konzervovaných rajčat
120 g bílého jogurtu
120 g kokosového mléka
sůl
Maso nakrájíme na kostky a s míse smícháme s římským kmínem (neměla jsem mletý, takže jsem celý nadrtila v hmoždíři a bylo to OK), limetkovou šťávou a šťávou z nastrouhaného zázvoru. Necháme v lednici asi hodinku odležet.
Na omáčku na rozehřátém másle zpěníme jemně pokrájenou cibuli, česnek nakrájený na plátky a koření garam masala. Přimícháme konzerovaná pokrázená rajčata (dala jsem nakonec celou 400 g plechovku - protože co se zbytkem...), pokrájenou chilli papričku a kokosové mléko (dala jsem kokosovou smetanu a přidala trochu vody - dohromady cca 200 ml, abych vyrovnala větším množství rajčat). Necháme asi 15 až 20 minut povařit a rozmixujeme. Maso opečeme na oleji, osolíme, přidáme do omáčky a necháme ještě chvíli podusit. Pak přidáme jogurt, který v omáčce promícháme a prohřejeme (ale už nevaříme). Nakonec můžeme omáčku doplnit pokrájenými lístky koriandru.
Podávala jsem s rýží, ale příště vyzkouším nějaké chlebové placky - asi by mi to k nim ladilo víc.

(Fotodokumentace mnoho není a jsou to fotky na první pokus - měli jsme na oběd pozvanou maminku, takže jsem při přípravě čile konverzovala a nestíhala fotit. A pak nechtěla jsem všechny zdržovat od jídla, než to x-krát nafotím)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Lucie Lucie | Web | 25. října 2016 v 9:51 | Reagovat

Věrko, vypadá to dobře :-) Čas od času zajdeme do indické restaurace, líbí se mi, jak jídlo podávají v těch kotlíčcích, pod kterými hoří svíčka, aby bylo jídlo stále teplé. :-) K omáčce by jistě byly dobré i chlebové placky, já si ráda dávám česnekové. :-)

2 Deni Deni | Web | 25. října 2016 v 11:05 | Reagovat

Děkuji za tip na oběd! všechny suroviny mám ráda a recept vypadá fakt skvěle :) smím se zeptat, kde nakupujete kokosovou smetanu a mléko? V klasických supermarketech nebo nějaké drogerii / speciálním obchodě?
Děkuji!

3 werka13 werka13 | E-mail | Web | 25. října 2016 v 20:23 | Reagovat

[1]: Já k tomu ty placky určitě příště vyzkouším.

[2]: Kokosovou smetanu jsem měla z Brandnooz boxu, ale myslím, že ji má třeba DM drogérie a určitě i některé zdravé výživy

4 Marcela - Nordic Passion Marcela - Nordic Passion | E-mail | Web | 26. října 2016 v 21:20 | Reagovat

Vypada a zni to zajimave. Kde se treba sezene to koreni garam masala? Diky. M.

5 werka13 werka13 | E-mail | Web | 26. října 2016 v 21:38 | Reagovat

[4]: Marcelko, má ho v nabídce třeba Grešík nebo Koření od Antonína. Obě firmy mají e-shop, Grešík je děčínská firma, Antonin plzeňská, takže prodejny mají v mateřských městech. Věci od Grešíka ale hodně prodávají různé zdravé výživy a pak takové ty prodejny s kombinací dárkových předmětů (čaje-svíčky-mýdla-keramika), které jsou v nákupních centrech. Nevím, odkud jsi, takže to beru takhle obecně. Přiznám se, že nevím, jestli to vedou běžné supermarkety - není to koření, co bych používala běžně a koukala po něm.

6 Michaela Michaela | E-mail | Web | 28. října 2016 v 15:00 | Reagovat

To vypadá dobře. Měla si přepuštěné máslo? Já ho ještě nezkoušela vyrobit.

7 werka13 werka13 | E-mail | Web | 28. října 2016 v 21:44 | Reagovat

[6]: No měla jsem přuštěné máslo vlastní výroby. Byl to spíš takový pokus - rozpustila jsem máslo a sbírala pěnu. Zbytek jsem pak použila pod maso.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama