Vzpomínka na cukety

21. října 2016 v 22:17 |  Recepty
I letos jsme na chalupě zasadili na kompost pár cuket a i letos se nám jich neurodilo úplně málo. Ale nějak jsem letos moc neexperimentovala s novými recepty a cukety zpracovávala "starými dobrými" způsoby - viz recepty, které jsem na blog psala loni - tady a tady, tak vlastně nebylo skoro o čem psát.
Na na ty další dva nové způsoby řešení parafráze nerudovské otázky "Co s ní?" jsem nějak pozapomněla. Ale když už jsem ve foťáku fotky s cuketami objevila, tak jim krátký článek věnuji. Sice už je cuketová sezóna za námi a cukety na našem kompostu už zlikvidované, ale pořád jsou ještě k vidění v obchodech (ty krásné, pravidelné, ne ty moje "ošklivky") .



Ony tedy ty moje dva recepty jsou takové skoro nerecepty - žádný přesný poměr surovin, spíš jen takové inspirace, jak s cuketami ještě naložit. Takže

Zapečená cuketa s rajčaty a sýrem


Cuketu (vybreme si nějaké mladé, menší) nakrájíme na asi půlcentimetrové plátky, stejně jako rajčata. Zapékací misku vymažeme olejem, naskládáme vrstvu plátků cuktety, osolíme a posypeme kořením podle chuti (já vybrala tymián). Pokračujeme vrstvou plátků rajčat (taky osolíme, příp. i okořeníme) a další vrstvou cukety. Pak zasypeme vrstvou nastrouhaného sýra (já použila tuším goudu) a zapečeme v troubě na cca 230°C.


Cuketová směs - na topinky i na špagety


Tahle cuketová směs byla poprvé absolutní improvizace z toho co bylo zrovna doma. A protože kromě cuket tam bylo poslední ne moc velké rajče, sáhla jsem ještě po sušených rajčatech, což se ukázalo jako dobrý tah. Do směsi jsem použila bílou část pórku nakrájenou na tenká půlkolečka, česnek nakrájený na plátky, cuketu, rajče, zbytek bílé papriky a sušená rajčata nakrájená na kostičky. Nejdřív jsem orestovala pórek a česnek na troše oleje, pak přidala ostatní suroviny, osolila a okořenila.


Poprvé jsem směs nechala hodně vydusit a použila ji na topinky. Podruhé jsem do směsi přidala ještě jedno rajče a trochu kečupu a spolu se špagetami jsem z toho vytvořila krabičkový oběd do práce, kde už jsem to jen ohřála v mikrovlnce a zastrouhala kouskem sýra Grand Morávia.




 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Simona Simona | Web | 22. října 2016 v 7:36 | Reagovat

Jojo, cuketky, ty milujeme celá rodina. Zapečený dělám, jen si musím dávat pozor na vodu. Cuketovou směs zkusím, protože tohle máme rádi :-)

2 werka13 werka13 | E-mail | Web | 22. října 2016 v 14:45 | Reagovat

[1]: Určitě přidej ta sušená rajčata - výrazně vylepšila chuť.

3 Ilona Ilona | Web | 22. října 2016 v 17:45 | Reagovat

Cukety můžu a zapečené obzvlášť, tak se dá zužitkovat spousta zeleniny, i té nevzhledné, co už nikdo nechce :o)))

4 Danka Danka | E-mail | Web | 22. října 2016 v 22:45 | Reagovat

Jenomže ty nevzhledné mají o tolik více vitamínů a hlavně jsou pěstované s láskou ;-) Ta směs vypadá báječně :-) Hezkou neděli

5 werka13 werka13 | E-mail | Web | 22. října 2016 v 23:21 | Reagovat

[4]: Ty jsou s láskou jen zasazené - pak už rostou samy (před dovolenou jsem je dokonce zkoušela přemlouvat, aby nerostly - protože co pak s těmi obřími přerostlými...)

6 werka13 werka13 | E-mail | Web | 22. října 2016 v 23:24 | Reagovat

[3]: Dobrá je i zapečená cuketa s mletým masem (recept je v jednom z těch odkazů v článku) - tu jí  i manžel ;-)

7 Ráďa Ráďa | Web | 23. října 2016 v 12:15 | Reagovat

Veverko, první pocit po přečtení nadpisu byl lehce "krematoriální" :-D. Díky za zajímavé tipy a u cuket opravdu na vzhledu nezáleží ;-)

8 werka13 werka13 | E-mail | Web | 23. října 2016 v 15:35 | Reagovat

[7]: "Krematoriální"... :D To mne neanapadlo. Název jsem vybrala proto,že ty recepty jsou už někdy ze září a po cuketách už není ani památka...

9 Marcela - Nordic Passion Marcela - Nordic Passion | E-mail | Web | 23. října 2016 v 16:38 | Reagovat

Stano, oba recepty vypadaji skvele, uplne se mi sbihaji sliny. A lepsi nerovne cukety bez chemie nez naopak;-). M.

10 werka13 werka13 | E-mail | Web | 23. října 2016 v 17:30 | Reagovat

[9]: Díky za pochvalu.  
A naše cukety jsou zaručeně bez chemie - dávám je vždycky na uzrálý kompost, který budeme další rok přehazovat a dávat na záhony. Takže si tam skvěle rostou

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama