Červená řepa

15. listopadu 2016 v 14:00 |  Recepty
Sterilovaná červená řepa ... pro většinu lidí neoblíbený doplněk školnějídelnových šunkofleků nebo "rizota"
(...co s opravdovým rizotem mělo společný jen název).
Mně sterilovaná řepa vždycky docela chutnala, jeden čas jsme si ji na chalupě dokonce pěstovali a zavařovali. Vzhledem k tomu, že díky suchu (a tomu, že na chalupu nejezdíme úplně pravidelně) jsme několik let po sobě vypěstovali řepu velkosti větších ředkviček (a od části úrody nám ještě odpomohli myši a hryzci), jsme na vlastní pěstování rezignovali. Ale protože nám žádná sterilovaná řepa nechutná tak, jako ta "naše", tak jsme se po roční pauze rozhodli zavařit si řepu koupenou. Recept jsme použili starý osvědčený ...


Řepu důkladně vydrbeme a uvaříme s mírně osolené a okyselené vodě do poloměkka. Po uvaření řepu necháme ochladnout, oloupeme a nakrájíme na kostky (plátky - jak je komu libo). Nakrájenou řepu narovnáme do sklenic, přidáme na kolečka nakrájený křen a zalijeme nálevem. Pak zavíčkujeme a sterilizujeme (já to dělám odhadem, protože nemám zavařovací hrnec s teploměrem, ale podle receptu by to mělo cca 85° asi 10 až 15 min.- podle velikosti sklenic).

Nálev
Svaříme 2 l vody, 150 g cukru, lžičku anýzu, lžičku fenyklu a sůl podle chuti. Do horkého nálevu přidáme ještě 25 tabletek sacharinu (asi by šel nahradit cukrem, ale nám nálev chutná v této podobě, takže neexperimentuju). Uvedené množství nálevu vyšlo asi na 2 až 2,5 kg syrové řepy.



A pokud vás nenachl recept na řepu sterilovanou, zkuste si ji udělat jinak - třeba jako boršč nebo jako salát (inspirace tady). Červená řepa obsahuje totiž spoustu minerálních látek (např. sodík, hořčík, draslík, vápník) a má řadu pozitivních vlivů na zdraví (podporuje činnost jater, brání rozvoji kornatění tepen, aktivuje tvorbu červených krvinek, zbavuje tělo jedovatých látek). Takže v našem jídleníčku by si své místo měla najít.
i
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 beallara beallara | Web | 15. listopadu 2016 v 18:51 | Reagovat

Jsem strašně ráda, že se řepa třeba i touto cestou dostává do povědomí, je to úžasná lahůdka, můžu jí ve všech formách :-)  :-)  :-), bohužel se hodně lidí od té jídelny neoprostili, škoda :-?

2 Eliss Eliss | Web | 15. listopadu 2016 v 19:02 | Reagovat

Tak řepa opravdu není nic pro mě :-)

3 Ráďa Ráďa | Web | 15. listopadu 2016 v 20:54 | Reagovat

Veverko, super inspirace, červenou řepu mám moc ráda. Prosím Tě, řepu vaříš jak dlouho? A křen dáváš, předpokládám syrový, že? ;-). Děkuji!

4 werka13 werka13 | E-mail | Web | 15. listopadu 2016 v 21:07 | Reagovat

[1]: Mně řepa chutná skoro ve všech podobách (včetně té nenáviděné sterilované). S výjimkou boršče (nejsem obecně moc polévková)

[2]: V žádné podobě (boršč, pečená....)? Každému holt chutná něco jiného (taky mám jídla, které rozhdodně neee 8-)).

[3]: Ráďo, dobu vaření moc neporadím - prostě jsem to zkoušela pomocí vidličky a když se mi zdála poloměkká, šla ven. Křen syrový, jen oškrábnutý, na kolečka nakrájený.

5 Marcela - Nordic Passion Marcela - Nordic Passion | E-mail | Web | 16. listopadu 2016 v 17:02 | Reagovat

Cervenou repu mam rada, dala bych s hned:-). Nikdy jsem doma nezavarovala. M.

6 Danka Danka | E-mail | Web | 16. listopadu 2016 v 18:06 | Reagovat

Řepu mám moc ráda, ale nedělám. Ale boršč, jsem už dělala a byl výborný. Hezký večer D.

7 werka13 werka13 | E-mail | Web | 16. listopadu 2016 v 20:37 | Reagovat

[5]: My zavařujeme od té doby, co mám od švagrové recept na nálev, který nám chutná.

[6]: Já zas nikdy nezkoušela boršč. Ochutnala jsem ho (naposledy loni na dovolené), ale nezaujal mne natolik, že bych si ho chtěla vařit sama.

8 U Karly U Karly | Web | 19. listopadu 2016 v 19:40 | Reagovat

Řepu miluji! Ale doma ji nezavařuji, z praktických důvodů...Nebo spíš z pohodlnosti ;-) mám ji ráda i pečenou, s kozím sýrem.

9 werka13 werka13 | E-mail | Web | 19. listopadu 2016 v 20:24 | Reagovat

[8]: Manželovi hrozně chutná ten "náš" nálev (recept mám od jeho sestry), takže se vždycky nechám ukecat. A ono to zas tak hrozné není ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama