Skyr - islandská tradice

6. listopadu 2016 v 20:43 |  Vyzkoušeno
Skyr je tradiční islandský kysaný výrobek podobný jogurtu. Vyrábí se z odstředěného mléka, do kterého se přidají kultury se sýřidlem. Skyr pak prochází dvojí fermentací a ke konci ještě vykapáním v plátně (tradičně) nebo separací tryskou (průmyslově), což mu dá tu správně hustou konzistenci
Četla jsem o něm na blogu u Rádi, která ho ochutnala přímo na Islandu. Já se tedy musela spokojit s českou verzí, kterou vyrábí Bohušovická mlékárna pod zn. Kapucín a na trh ho uvedla pod sloganem "Islandská tradice poprvé v Čechách". K ochutnání mne kromě zvědavosti zlákal i deklarovaný malý obsah tuku a vysoký obsah bílkovin, což skyr předurčuje jako dobrou součást jídelníčku, pokud chcete vylepšit jeho složení. To, jestli je stejný jako ten pravý islandský, bohužel neposoudím, nicméně tady je tedy článek o té české variantě.




Základní údaje
Koupeno - Billa
Cena - 12,90 (balení 140 g - v akci)
Výrobce - Bohušovická mlékárna
Výrobce skyr vyrábí jak ve variantě bez příchuti, tak ochucené - brusinka, jahoda a meruňka+broskev.
Já si pro ochutnání vybrala jednak neochucenou verzi a jednak příchuť broskev a meruňka

Skyr Natur (bez příchutě)

Složení - odtučněné mléko, mlékárenské kultury
Nutriční hodnody ve 100 g - 259 kJ, tuky- 0,1 g, sachraridy - 3 g, bílkoviny - 12 g
Konzistence skyru je opravdu hodně hustá - dá se krájet lžičkou. Chuťově mi přijde jako jogurt s lehkým sýrovým podtónem. Klasický jogurt mi asi chutná víc, ale neochucený skyr jsem určitě nekoupila naposledy. Jeho chuť mi přijde zajímavá a plusem je jeho složení..
Hodnocení 9/10

Skyr broskev a meruňka

Složení: odtučněné mléko, ochucující složka 20 % (cukr, broskve 17 %, voda, broskvová šťáva 9 %, meruňková šťáva 9 %, přírodní aroma), mlékárenské kultury.
Nutriční hodnody ve 100 g - 381 kJ, tuky- 0,1 g, sachraridy - 12,6 g, bílkoviny - 9,6 g
I tato varianta má hodně hustou konzistenci. Ale jinak mne moc nenadchla (a to jsem si vybrala jednu ze svých nejoblíbenějších příchutí). Ovocná složka se mi zdála nevýrazná a hodně vodová, byť v ní bylo i pár kousků ovoce. Navíc mi chuť samotného skyru s ovocnou příchutí až tak moc neseděla. Asi mi stačil tenhle jeden jako vzorek a další příchutě už ani zkoušet nebudu.
Hodnocení 5/10

Už jste tento výrobek vyzkoušeli? A jak vám chutnal?
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Katka Katka | Web | 7. listopadu 2016 v 8:23 | Reagovat

Skyr jsem ochutnala, moc mě nenadchnul....

2 Marcela - Nordic Passion Marcela - Nordic Passion | E-mail | Web | 7. listopadu 2016 v 19:10 | Reagovat

Stano, nemela jsem, videla jsem ,ale neokusila. Nejsem moc na mlecne vyrobky v teto podobe, ale nekdy bych zkusit  mohla, take ze zvedavosti:-). M.

3 Rá%da Rá%da | Web | 7. listopadu 2016 v 20:40 | Reagovat

Veverko, děkuji za článek. Reklamu na tento původem islandský produkt jsem zaregistrovala. Na Islandu jsem na něm fakt ujížděla a ochucené jogurty moc nejím, ale tam mi chutnaly snad všechny příchutě (nej byla kokosová). Když jsme si po návratu se spolucestujícími posílali odkazy na fotky, tak někdo zmínil, že Skyr se k dostání i u nás. Vzápětí začaly chodit recenze, že toto fakt Skyr není, takže jsem po výrobku ani nepátrala.
Navíc mi není sympatický jejich slogan nebo jak to nazvat: "Islandská tradice poprvé v Čechách". Nabádá mě k otázce, kdy bude, prosím, poprvé také na Moravě a ve Slezsku? Protože Čechy a Česko je podstatný rozdíl a budu ráda, když si to lidé konečně přestanou plést. Navíc lidé z marketingu tak velké firmy, kterou pravděpodobně Bohušovická mlékárna je.  
Ano, jsem hnidopišská Moravačka pocházející ze Slezska :-D  ;-)  :-?

4 werka13 werka13 | E-mail | Web | 7. listopadu 2016 v 21:55 | Reagovat

[1]: Znáš to - 100 lidí - 100 chutí ;-)

[2]: Za zkoušku moc nedáš (15 korun :D ).

[3]: Vidíš - nám v Čechách to ani tak nepřijde 8-).
Budu si pamatovat, že ten pravý je lepší, takže až narazím na nějaký odjinud, tak zas vyzkouším. Ale tu neochucenou variantu si koupím občas i tu českou - v jídelníčku bojuji neustále s přebytkem tuku, zatímco bílkovin mívám tak tak a  složení skyru je v tomto směru prima

5 Michaela Michaela | E-mail | Web | 9. listopadu 2016 v 15:19 | Reagovat

[3]: To jsem ráda, že to Čechy a Česko neirituje jenom mě. Vždycky se tak rozčílím, když to někde slyšim. Ale v příoadě Skyru...ať si ho nechají v Čechách :-)

6 U Karly U Karly | Web | 9. listopadu 2016 v 18:26 | Reagovat

Já osobně z Islandu preferují jiné věci, např. pendrek a rybičky ve sladkokyselé kari omáčce s koprem :-) To si nechám přivézt vzdycky.

7 werka13 werka13 | E-mail | Web | 9. listopadu 2016 v 20:54 | Reagovat

[6]: Jo - na dovoz pravých islandských produktů nemám kontakt, tak mi nezbývají než tuzemské napodobeniny... :-?

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama