Avokádová pomazánka ve stylu guacamole

29. ledna 2017 v 21:03 |  Recepty
Avokádo je, i když tak nevypadá, ovoce - plod hruškovce přelahodného. Zralý plod je zvenku tmavozelené až černé barvy, uvnitř měkký a světležlutý. Dužina se dobře roztírá - mimo jiné proto, že obsahuje až 80% tuku. Právě díky obsahu zdravých rostliných tuků i díky obsahu minerálů (draslíku, mědi, magnezia, fosforu) i vitaminů se řadí mezi tzv. superpotraviny.
Moje avokádo mělo původně skončit v mé oblíbené pomazánce z lučiny nebo žervé. Ovšem ukázalo se, že mi doma chybí jedna ze dvou základních suroviny (to žervé), takže bylo třeba zvolit náhradní řešení.
Volba padla na guacamole, resp. na jeho verzi upravenou podle dostupných surovin (do klasického guacomole patři ještě koriandr a papričky jalapeňos, s nimiž to v naší domácnosti bylo podobné jako s tím žervé)



Guacamole

je avokádový pokrm, který pochází od Aztéků. Slovo guacamole vzniklo ze slova "ahuacamolli" z jazyka nahuatl, což v překladu znamená "avokádová salsa". Používá se jako pomazánka a jako přísada k dalším jídlům (tolik Wikipedie...)
A teď už můj upravený recept

Suroviny
avokádo
4 cherry rajčátka
šťáva z citronu (cca ze čtvrtky)
kousek cibule
2 stroužky česneku
sůl, chilli, pepř


Avokádo jsem podélně přepůlila, lžičkou jsem vydlabala ze slupky a v misce ji rozmačkala vidličkou. Na rozmačkanou dužinu jsem vymačkala citronovou šťávu a hned jsem ji s dužinou promíchala (dužina avokáda na vzduchu oxiduje, takže pokud se nepokape citronem, tak zhnědne). Přidala jsem nadrobno nasekanou cibuli a rajčátka a prolisovaný česnek, osolila jsem a dochutila pepřem a troškou chill. Pak už jsem vše jen znovu promíchala a bylo hotovo. Věštinu pomazánky jsem namazala na bagetu a ozdobila cherry rajčátky (a zbytek dojedla lžičkou jen tak z misky).
Dobré to bylo a určitě jsem guacamole nedělala naposledy (někdy určitě zkusím verzi s koriandrem).
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Zdena Zdena | Web | 30. ledna 2017 v 7:44 | Reagovat

Vypadá to opravdu moc mňam.. Zatím jsem z avokáda dělala pouze pomazánku,ale ráda vyzkouším i toto. Děkuji za recept.
Krásný nový týden. Z❤

2 werka13 werka13 | E-mail | Web | 30. ledna 2017 v 19:59 | Reagovat

[1]: Dobře to nejden vypadalo, ale i chutnalo. Jen to tom česneku mi bylo těžko - chuťově to bylo OK, ale já česnek sice miluju, ale hůř snážím, takže tenhle problém mám s více česnekovými jídly :-?

3 Danka Danka | E-mail | Web | 30. ledna 2017 v 21:55 | Reagovat

Mám podobný recept. Dělala jsem ji bez česneku a taky to bylo dobré ;-) Česnek můžu jenom s Fernetem :-D
Měj se hezky D.

4 werka13 werka13 | E-mail | Web | 30. ledna 2017 v 22:24 | Reagovat

[3]: Mně se na česnek nejvíc osvědčilo mléko :-D . To téhle pomazánky jsem původně dala jen stroužek a pak přidávala další, protože mi to přišlo nevýrazné. Jen pak holt o tom, že jsem měla česnek nějakou chvíli vím :-D

5 Štěstí v mém životě Štěstí v mém životě | 31. ledna 2017 v 9:39 | Reagovat

Moc lákavá varianta :o), avokádo mám do dipů moc ráda.
Krásný den Stáňo.
Ála

6 Helena Helena | E-mail | 31. ledna 2017 v 16:35 | Reagovat

Staňo, guacamole mám moc ráda, pomazánku z avokáda taky... prostě dobroty.
Přeji hezké odpoledne, Helena

7 werka13 werka13 | E-mail | Web | 31. ledna 2017 v 21:00 | Reagovat

[5]: [6]: tayk mám avokádo moc ráda. Jen se musí vychytat to akorát zralé...
Díky oběma za milý komentář.

8 Marcela - Nordic Passion Marcela - Nordic Passion | E-mail | Web | 1. února 2017 v 12:48 | Reagovat

Jo, tak neco hodne podobneho jsem jedla a moc mi to chutanlo. Mela jsem uz i doma avokado, ze to taky udelam,ale nakonec tam zustalo moc dlouho a pomazanka nikde. Alespon tu pecku jsem si mohla nechat, no tak snad priste:-). Pekny den, Stano. M.

9 werka13 werka13 | E-mail | Web | 2. února 2017 v 15:01 | Reagovat

[8]: Tak avokádo mi doma nikdy nezbude ;-). Mám ho moc ráda a většinou mívám doma i to žervé, ze kterého s ním patlám pomazánku. Jen tentokrát nebylo - a vlastně to bylo dobře, protože jsem zas zkusila něco jiného. Měj se pěkně

10 Karla Karla | Web | 5. února 2017 v 8:28 | Reagovat

Že bych dala avokádu druhou šanci? Moc mě takhle naslano zatím neoslovilo, ale asi to ještě jednou zkusím. Do teď mi chutnalo jen nasladko v mouse z bílé čokolády.

11 werka13 werka13 | E-mail | Web | 5. února 2017 v 9:46 | Reagovat

[10]: Tak já zas avokádo ještě nikdy nepoužila do ničeho sladkého. Pěna z bílé čokolády říkáš... ???

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama