Chia puding

25. února 2017 v 21:51 |  Recepty
V lednovém Brandnooz boxu jsem měla mimo jiné i mandlové mléko Alpro - celou litrovku. Protože při první setkání mne na pití mandlové mléko zrovna moc nenadchlo, tak jsem přemýšlela co s ním. Na jeden ze způsobů zužitkování mne přivedla Ráďa z blogu Nesni svůj život, žij svůj sen, která fotku chia pudingu měla ve svém posledním článku Z mého talíře (krabičky). Jenže tam neměla poměry surovin, tak jsem zapátrala na internetu, nechala se inspirovat (nejvíc asi tady) a pustila se do toho.
No - první pokus úplně nevyšel (místo pudingu jsem vyrobila něco o dost tekutějšího), takže jsem si recept přizpůsobila...

To je ten povedenější, co už měl alespoň trochu konzistenci pudingu


Suroviny
100 ml mléka (mandlového nebo jakéhokoliv jiného)
1 banán
trochu javorového sirupu
3 lžíce (polévkové) chia semínek

Postup je jednoduchý - banán s mlékem ponorným mixérem rozmixujeme, přidáme chia semínka a javorový sirup, promícháme, nalijeme do sklenice a necháme přes noc v lednici odstát. Chia semínka absorbují tekutinu, takže směs tak trochu zgelovatí a vytvoří pudingovou konzistenci. Před konzumací jsem pak ještě chia puding nahoře ozdobila ovocem.
Jako snídani nebo svačinu si chia puding ještě určitě někdy udělám, je to docela zajímavá změna.


Při prvním pokusu jsem se držela původního receptu, který na jednu porci počítal s 200 ml mléka (dala jsem spíš o něco míň), polovinou banánu a jednou polévkovou lžící chia semínek. Nevím, kde soudruzi z NDR udělali chybu Nevím, jestli to bylo kvalitou semínek, velikostí lžíce nebo banánu, ale každopádně po celonočním odstátí v lednici výsledek neměl pudingovou konzistenci ani náhodou. Při pokusu ozdobit "puding" ovocem jahody tak trochu tonuly (banán už se pak držel na jejich "zádech"). Takže jsem ovoce vyjedla lžičkou a zbytek vypila jako koktejl smoothie (jak se teď říká). Ale ani tak to nebylo špatné.

Na fotce je vidět, jak se jahody do smoothie potápějí, později šly ke dnu ještě trochu víc

A jako bonus na závěr něco o chia seminkách.
Chia semínka jsou plody šalvěje hispánské, což je rostlina z čeledi hluchavkovitých pocházející z Jižní Ameriky. Jsou zdrojem vitaminů, minerálů, aminokyselin i zdrojem nenasycených mastných kyselin Omega 3 a 6 v ideálním poměru 1:3. Omezují chuť k jídlu, jsou dobře stravitelná. Díky svým unikátním účinkům se řadí mezi superpotraviny. Chia v kombinaci s vodou vytváří gel, který pomáhá tělo hydratovat zevnitř. Hydratují tělo po dobu minimálně 5 hodin díky schopnosti nasát vodu a desetinásobně zvětšit vlastní hmostnost.

(Fotka - zdroj - Passion food blog)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Štěstí v mém životě Štěstí v mém životě | 25. února 2017 v 22:31 | Reagovat

Také ho z boxu mám, ochutnala a vůbec mi nechutná, je to samá voda- také je tam napsáno, že je to mandlový nápoj, zdroj vápníku a vitamínů, bez lepku, pitná voda, mandle atd., takže mi to jako mléko vůbec nepřipadá :o)). Ale co jsi Stáňo z něj připravila, to hned zítra vyzkouším, chia semínka už jsem také konečně koupila. Alespoň to nějak spotřebuji. Díky za tip.
Ála

2 Zdena Zdena | Web | 26. února 2017 v 1:11 | Reagovat

Už druhý den si říkám, že si vyzkouším tento puding.. Chtěla jsem si najít recept na netu.. Takže moc děkuji za recept, ráda vyzkouším. Jen teda bez mandlového mléka. Krásnou neděli. Z❤

3 Henrieta Henrieta | E-mail | Web | 26. února 2017 v 10:18 | Reagovat

Stáni, to je pro mě aktuální článek. Kdybych neonemocněla, už bych asi svůj první chia puding měla za sebou. Takhle mě to teprve čeká:-). Chci ho zkusit z mandlové smetany, ta mléka mi přijdou hrozně řídká. Tak snad se povede:-)
Pěknou neděli.
H.

4 Karla Karla | Web | 26. února 2017 v 11:30 | Reagovat

Taky jsem už zkoušela puding s chia seminky a dnes se do něj pustím znovu, ať mám na zítra snídani do práce. Děkuji za inspiraci a přeji hezkou neděli, Karla

5 werka13 werka13 | E-mail | Web | 26. února 2017 v 11:36 | Reagovat

[1]: Álo, já mandlové mléko zlikvidovala právě to dvou pokusů s chia a pak do kaše, na pití to pro mne není. Budu o něm psát extra článek.

6 werka13 werka13 | E-mail | Web | 26. února 2017 v 11:37 | Reagovat

[2]: Zdeni, tak pak dej vědět, jestli se povedl. Mandlové mléko není podmínkou ;-)

7 werka13 werka13 | E-mail | Web | 26. února 2017 v 11:39 | Reagovat

[3]: Henrietto, se smetanou by to mohlo být lepší. Máš pravdu, že to mléko je řídké - přijde mi to jako voda

8 werka13 werka13 | E-mail | Web | 26. února 2017 v 11:40 | Reagovat

[4]: Karlo, není zač :-)

9 Ilona Ilona | Web | 26. února 2017 v 17:38 | Reagovat

Chia puding si dělávám do práce na svačinu skoro denně, s banány je v zimě nejlepší. Nejradši kokosové mléko.
Jinak si myslím, že krabicová rostlinná mléka jsou dost předražená, lepší a levnější je udělat si je doma ;)

10 werka13 werka13 | E-mail | Web | 26. února 2017 v 20:11 | Reagovat

[9]: Ilčo, musím říci, že  domácí rostlinné mléko jsem ještě nezkoušela. Třeba někdy...

11 Danka Danka | E-mail | Web | 26. února 2017 v 21:54 | Reagovat

Pudink z chia semínek jsem zatím nedělala, jen jsem je přidala do koktejlu. Ale jak na nás ta semínka působila to jsem nestihla zaregistrovat, budu je muset zařadit do jídelníčku. Krásný večer D.

12 werka13 werka13 | E-mail | Web | 26. února 2017 v 22:24 | Reagovat

Sem napište komentář

[11]: Danko, já ten vliv taky nesledovala (chytrosti o chia jsem čerpala z netu).

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama