Hlavička neboli velikonoční nádivka

16. dubna 2017 v 19:20 |  Recepty
Hlavička je lidový název pro tradiční velikonoční nádivku. Název prý vznikl podle toho, že se do ní dávalo obrané maso z vařených jehněčích nebo telecích hlav. Kažopádně by prý měla být ze tří druhů masa - uzeného, vepřového a jehněčího, kůzlečího nebo telecího. S ohledem na to, kolik dneska stojí jehněčí nebo telecí, musím říci, že dám přednost jeho jiné úpravě, než je uvaření a obrání do nádivky (a kůzlečí hlavy doma taky nevaříme), takže se u velikonoční nádivky spokojíme jen se dvěma druhy masa. Ale zcela určitě velikonoční nádivka patří k tomu, co u nás Velikonoce dělá Velikonocemi a pečeme ji pravidelně každý rok.



Suroviny
500 g uzené plece a libovějšího vepřového boku
výbar z masa
250 - 300 g rohlíků nebo chlebíčkové velky
3- 4 hrsti listů mladých kopřiv
3-4 vejce
česnek, majoránka, sůl
sádlo, strouhanka


Uzené maso i bůček uvaříme do měkka. Maso necháme vychladnout. Mezitím nakrájíme na kostičky rohlíky a dáme do mísy. Pokropíme vývarem z masa, tak aby pečivo nasáklo. Přidáme maso nakrájené na kostičky, žloutky a nadrobno nasekané kopřivy. Z bílků ušlenáme sníh, opatrně jej zamícháme do směsi a dochutíme utřeným česnekem, majoránkou a solí (se solí opatrně, někdy může být slanější vývar z masa). Pokud je směs přiliš řídká, přidáme trochu strouhanky. Nádivku pečeme v pekáčku vymazaném sádlem a vysypaném stouhankou asi 45 až 60 minut (my velikonoční nádivku pečeme v podstatě jen na chalupě ve stařičké troubě, která peče hodně-středně-málo a je to pokaždé tak trochu alchymie, jaký stupeň zrovna zvolit, a přesné teploty tedy nevím).
Podáváme se zelenonovým salátem - obvykle volíme salát z kysaného zelí, tentorát to ale byla jen salátová okurka nakrájená na kolečka (což mám raději než okurkový salát).

(Ano, vím, že tyhle talíře už jsou asi sto let "out" .., ale na chalupě máme nádobí zn. "co čas dal")
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Danka Danka | E-mail | Web | 16. dubna 2017 v 21:37 | Reagovat

Talíř je super ;-) a to na něm, jsem asi ještě nikdy nejedla. Myslím, že je to moc hezká tradice a vypadá to hodně chutně. Hezké velikonoční pondělí Stáni, D.

2 Marcela - Nordic Passion Marcela - Nordic Passion | E-mail | Web | 16. dubna 2017 v 21:39 | Reagovat

Nadivku ja nikdy nedelala a to ji mam rada. Vubec ty velikonocni pokrmy sidim. A za ten talir by ti nekteri ruce utrhaly ;-), hezky vecer. M.

3 werka13 werka13 | E-mail | Web | 16. dubna 2017 v 22:10 | Reagovat

[1]: Danko, u nás se velikonoční nádivka dělá, co si pamatuju. Ale do rodiny se mi to přenést nepovedlo - ani manžel, ani syn ji nemají rádi. Celý ten pekáček jsme snědly s mámou samy ;-)

4 werka13 werka13 | E-mail | Web | 16. dubna 2017 v 22:11 | Reagovat

[2]: Marci, za tenhle talíř by mi určitě nikdo ruce netrhal - to je napodobenina cibuláku někdy se sedmdesátých let :-D

5 Henrieta Henrieta | E-mail | Web | 16. dubna 2017 v 23:34 | Reagovat

Nádivka lahodí oku, je upečená krásně do zlatava. U nás jí říkáme sekanice a děláme ji jenom s uzeným masem. Recept máme podobný, navíc dávám jenom pórek, pažitku a trochu muškátového oříšku.
A ten talíř je super. Staré dobré časy:-)
Henrieta

6 werka13 werka13 | E-mail | Web | 17. dubna 2017 v 11:33 | Reagovat

[5]: Henrieto, spor majoránka vs. muškátový oříšek provází, pokud jde o nádivku, celé mé manželství :-D . U nás se do nádivky vždycky dávala majoránka česnek, u manžela v rodině muškátový oříšek. U nádivky do kuřete jsem prohrála a nádivku děláme podle manžela, do velikonoční nádivky dávám dál česnek a majoránku, protože to moji pánové nikdy nejedli a nejedí.
(ale třeba zas bramborový salát se dělá "podle mne ;-))

7 Zdena Zdena | Web | 17. dubna 2017 v 15:30 | Reagovat

I u nás má nádivka své místo, jen jsem ji letos díky práci ještě nestihla.. Budu ji dělat až zítra a už se na ní moc těším.
Talíř je opravdu skvost, já mám také dva po babičce schované.Z❤

8 werka13 werka13 | E-mail | Web | 17. dubna 2017 v 18:34 | Reagovat

[7]: Zdeni, jasně - aspoň jednou do roka velikonoční nádivka musí být. A když práce nedovolila o Velikonocích, tak po nich bude určitě chutnat o to víc, oč víc se na ni člověk těšil

9 Motýlek Dý Motýlek Dý | Web | 18. dubna 2017 v 10:46 | Reagovat

Nádivka vypadá lákavě. Také jsem ji na Velikonoce dělala, s kopřivami a jen s uzeným. Jehněčí, telecí, nebo kůzlecí jsem nikdy nezpracovávala a asi nikdy nebudu. Mám problém s tím, že je to z mláďátek...
Dodatečně přeji hezké Velikonoce. Měj se fajn!

10 werka13 werka13 | E-mail | Web | 18. dubna 2017 v 22:28 | Reagovat

[9]: Uzené je do nádivky podle základ - dělá chuť, to vepřové a případně další spíš doplněk. Použití jehněčího nebo kůzlečího je podle mne trochu historická záležitost - na venkově se prostě na jaře redukoval počet mláďat na stav, který bylo hospodářství schopné uživit. A pokud se nějaké zvíře zabilo, tak se využilo komplet - takže maso z hlav prostě do nádivky...

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama