Králičí stehna na rozmarýnu...

23. dubna 2017 v 17:27 |  Recepty

... aneb když vaří muž.
Manžel vaří rád a dobře, s oblibou zkouší nové recepty a navíc má jednu neocenitelnou vlastnost - umí po sobě skvěle uklidit kuchyň. Poměrně často se tedy nedělní oběd odehrává v jeho režii. Pomyslné vařečky se ujmul i tentokrát, kdy jsme koupili balík králičích stehen. Nechal se inspirovat receptem na králíka na šalvěji z kuchařky Romana Vaňka "Kouzlo kuchyně Čech a Moravy". Jen jsme nedostali koupit šalvěj, takže jsme se rozhodli ji nahradit rozmarýnem, který se myslím ke králíkovi hodí taky velmi dobře (a který naopak měli v květináči, takže možná ještě chvíli vydrží).

Pokud by se vám zdálo divné rozložení příborů - manžel je levák



Suroviny
3 králičí stehna
3 lžíce přepuštěného másla
1 bobkový list
sůl, pepř, hl. mouka
citr. štáva
2 lžíce portského vína
vývar


Králičí stehna vykostíme a ze zbytků po vykoštění stehen si uděláme vývar. Přepustíme si máslo (z rozpuštěného másla sbíráme pěnu, dokud se tvoří). Vykoštěná stehna osolíme, opetříme a horní stranu (tam kde byla kůže) poprášíme hladkou moukou. Stehna opečeme na přepuštěném másle, začínáme stranou poprášenou moukou. Po otočení přidáme do pánve jeden bobkový list a hrstičku rozmarýnových lístků. Když maso zezlátne, podlijeme ho vývarem, zredukujeme, znovu podlijeme vývarem a opět zredukujeme. Nakonec do výpeku přidáme trochu citronové šťávy a portského a už jen krátce povaříme. Podáváme se šťouchaným bramborem
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Ráďa Ráďa | Web | 24. dubna 2017 v 19:48 | Reagovat

Veverko, zajímavý recept. Já jsem králičí hřbet zkoušela v pomalém hrnci a moc se povedl. Na stehna se také chystám s díky za tip na bylinky.

2 Zdena Zdena | Web | 24. dubna 2017 v 23:11 | Reagovat

Stáni tak to vypadá na velikou dobrůtku.
Rozmarýn mám ráda, tak recept ráda vyzkouším.. Krásný večer.Z❤

3 werka13 werka13 | E-mail | Web | 24. dubna 2017 v 23:32 | Reagovat

[1]: Ráďo, podle mne se ten rozmarýn ke králíkovi hodí velmi dobře.
A díky za čaj, dneska mne překvapila obálka od tebe :-)

4 werka13 werka13 | E-mail | Web | 24. dubna 2017 v 23:32 | Reagovat

[2]: Zdeni, bylo to opravdu dobré. Jestli recept vyzkoušíš, budu ráda, když napíšeš svůj dojem

5 Štěstí v mém životě Štěstí v mém životě | 25. dubna 2017 v 8:30 | Reagovat

Ráda rozmarýn v kuchyni používám a na králíka, kuřecí nebo krůtí maso se hodí skvěle. Můj muž občas také vaří, umí dobře, ale jde raději pracovat na zahradu :o))).
Měj se hezky Stáňo.
Ála

6 werka13 werka13 | E-mail | Web | 25. dubna 2017 v 22:14 | Reagovat

[5]: My ani jeden žádný zahradník nejsme, jen na chalupě z donucení okolnostmi... Kuchyň nás oba baví víc

7 Lucie Lucie | Web | 28. dubna 2017 v 12:09 | Reagovat

Ty máš ale šikovného muže! :-) Moc bych ocenila kdyby i ten můj uvařil něco dobrého, u nás se to stává ale opravdu velmi zřídka. :)

8 werka13 werka13 | E-mail | Web | 28. dubna 2017 v 18:01 | Reagovat

[7]: Luci, toho mého to baví - říká, že u vaření relaxuje. On ten tvůj mám určitě zas jiné pozitivní stránky, které ten můj možná ne ;-)

9 U Karly U Karly | Web | 30. dubna 2017 v 19:30 | Reagovat

Stáni, hned bych si dala! Manžel králíka bohužel nemá rád a sama bych ho jedla týden. Hezky večer, K.

10 werka13 werka13 | E-mail | Web | 30. dubna 2017 v 20:44 | Reagovat

[9]: Karlo, my máme králíka rádi všichni (na tenhle oběd dorazil i syn, který už jinak bydlí sám). A na tohle jídlo měli koupená jen samotná stehna, ne celého králíka. Takže kdybys narazila na balíček jen se dvěma, tak dvě porace bys asi zvládla. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama