Rychlý perník

6. dubna 2017 v 8:34 |  Recepty
Musím se přiznat, že mé nejoblíbenější moučníky jsou ty, které vyžadují v podstatě jen tři kroky - nasyp, zamíchej, upeč. Jedním takovým je i rychlý perník, který navíc patří k oblíbeným moučníkům pánské části rodiny. Takže když měl v sobotu přijít na večeři syn, upekla jsem právě tenhle rychlý perník - věděla jsem, že mu udělám radost. A on si ho taky půlku odnesl domů.
Vyfocený je narychlo bez nějakého aranžování a zdobení - prostě tak, jak jak jsem ho nakrájela, když jsem si brala testovací porci k odpolední svačině.



Suroviny
300 g hladké mouky
120 g cukru krupice
1-2 lžíce medu
30 g rozpuštěného tuku (máslo, Hera)
2-3 lžíce kakaa
prášek do perníku
1/8 l mléka
cca 100 ml silné černé kávy (uvařené)
(toto množství je na plech cca 20 x 30 cm)

Do mísy prosijeme mouku, prášek a kakao. Trochu vychladlou kávu smícháme s medem arozpuštěným tukem a spolu s mlékem nalijeme do mísy. Všechny suroviny promícháme. Vzniklé těsto vylejeme na plech s vyšším okrajem vyložený pečícím papírem a pečeme na 180°až 200°C asi 30 až 40 min. (já čas moc nesleduju - řídím se "špejlovým testem").
Upečený perník prokrojíme a promažene pikatní marmeládou (u nás vede rybíz, případně maliny nebo višně).
Jako varinatu můžeme upečený perník polít citronovou nebo čokoládovou polevou (a případně ještě posypat kokosem), místo marmelády ho promazat máslovým krémem nebo do těsta přidat sekanou čokoládu, ořechy nebo sekané sušené ovoce, ale u nás se "přísahá" na základní verzi s marmeládou bez čehokoliv dalšího. Ani cukrem už nesypu.

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Panda Panda | E-mail | Web | 6. dubna 2017 v 16:30 | Reagovat

Připomíná mi to obvyklou větu z Prostřeno: "Příprava je rychlá a snadná, na tom se nedá nic zkazit!" :-D Překvapila mě tam ta káva, ale tím to může být docela dobré.

2 Henrieta Henrieta | E-mail | Web | 6. dubna 2017 v 20:57 | Reagovat

Svůj první perník jsem upekla už v dětství a peču ho dodnes. Myslím, že naši rodinu nikdy neomrzí, i když jsem si ho v poslední době trochu upravila do zdravější verze. Ale ono těch obměn v případě perníku je stejně tolik, že to vůbec nevadí. Třeba tu Tvoji verzi s kávou vůbec neznám. Tak je potřeba ji vyzkoušet:-)
Henrieta

3 werka13 werka13 | E-mail | Web | 6. dubna 2017 v 21:05 | Reagovat

[1]: No - tohle je fakt hodně jednoduché (v Prostřeno bych se s tím asi nechytla :-P)

4 werka13 werka13 | E-mail | Web | 6. dubna 2017 v 21:08 | Reagovat

[2]: Henrietto, slovy o zdravější verzi jsi mne inspirovala k tomu, že někdy příště zkusím do perníku propašovat celozrnnou nebo nějakou jinou zdravější  mouku. Manžel různým zdravým variantám moc neholduje, ale zrovna v tom perníku by se to mohla ztratit ;-)

5 Ráďa Ráďa | Web | 7. dubna 2017 v 17:07 | Reagovat

Veverko, vypadá báječně. Ale já perníky v jakékoli podobě, třeba perníkové latté, fakt nemusím. Něco mi v tom perníkovém koření vadí.

6 werka13 werka13 | E-mail | Web | 7. dubna 2017 v 18:17 | Reagovat

[5]: Ráďo, já zas nepiju to latté (a vlastně žádné kafe :-D )

7 Štěstí v mém životě Štěstí v mém životě | 7. dubna 2017 v 18:52 | Reagovat

Perník je klasika, už jsem ho dlouho nepekla a tak ráda vyzkouším tvůj recept, protože s kávou ho neznám. Díky, ukládám.
Stáňo, vypadá to na uplakaný víkend, ale i tak si ho užij :o).
Ála

8 Marcela - Nordic Passion Marcela - Nordic Passion | E-mail | Web | 7. dubna 2017 v 20:04 | Reagovat

Tak tuto upravu s kavou neznam, urco nekdy zkusim. Pekny vecer, Stano. M.

9 werka13 werka13 | E-mail | Web | 7. dubna 2017 v 22:12 | Reagovat

[7]: Álo, já ten perník taky pekla naposled snad někdy na jaře. Jestli ho vyzkoušíš, tak dej vědět, jak chutnal.

10 werka13 werka13 | E-mail | Web | 7. dubna 2017 v 22:13 | Reagovat

[8]: Marcelko, zkus - u nás chutná, tak snad bude chutnat i u vás. A jeho výhodou je, že na něj nepotřebuješ vajíčka, což se taky někdy hodí ;-)

11 Michaela Michaela | E-mail | Web | 8. dubna 2017 v 10:36 | Reagovat

Tuhle verzi neznám. Mám ráda takové rychlé a jednoduché recepty.

12 werka13 werka13 | E-mail | Web | 8. dubna 2017 v 17:48 | Reagovat

[11]: Míšo, já zas snad nikdy perník podle jiného receptu nepekla (když nepočítám perník z Vitany někdy hodně za mlada ;-) )

13 HankaŠ HankaŠ | Web | 9. dubna 2017 v 8:42 | Reagovat

Stáni,tak tuhle rychlovku s dovolením ukladám a určitě zkusím.Med,káva,kakao...mňáám;)).H

14 Danka Danka | E-mail | Web | 9. dubna 2017 v 10:46 | Reagovat

Tuhle verzi taky vůbec neznám, hodně zajímavá. Krásnou neděli Stáni, D.

15 werka13 werka13 | E-mail | Web | 9. dubna 2017 v 12:28 | Reagovat

[13]: Hanko, určitě budu ráda, když vyzkoušíš a bude chutnat. Doufám, že se pak pochlubíš na blogu. ;-)

16 werka13 werka13 | E-mail | Web | 9. dubna 2017 v 12:30 | Reagovat

[14]: Danko, rodinný recept - nikdy se u nás nepekl jiný. Máma do něj dělala ještě kakakovomáslový krém, ale v rámci úspory kJ jsme přesedlali na marmeládu (kterých máme docela dost z chalupy).

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama