Zapečené brambory s mletým masem a rajčaty

30. května 2017 v 13:08 |  Recepty
Jeden z našich rodinných oblíbených receptů. Kdysi jsem ho našla v nějakém časopise a trochu si ho přizpůsobila k obrazu svému, resp. našemu. Není to žádný kulinářský zázrak a navíc na fotkách nevypadá nandaná porce ani trochu fotogenicky (a to se mi ještě tu první, kterou jsem fotila, povedlo dát na talíř docela hezky, ty další vypadaly mnohem hůř), ale možná někoho zaujme jako obměna francouzských brambor.




Suroviny (4 porce)
1 kg brambor
300 g mletého hovězího masa
1 malá cibule
3 - 4 velká rajčata
1 lžíce plnotučné horčice
4 lžíce kečupu
100 g goudy
oregano
olej (sádlo)
sůl, pepř


Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na plátky.
Na oleji zesklovatíme nadrobno nakrájenou cibuli, pak přidáme mleté maso. Opékáme tak dlouho, dokud se nezačne drobit. Přidáme jedno pokrájené rajče, kečup, hořčici, oregáno a dochutíme solí a pepřem. Necháme chvíli dusit, až rajčata změknou a odpaří se přebytečná tekutina.
Do zapékací misky vytřené olejem dáme vrstvu brambor, osolíme a navrstvíme na ni orestované mleté maso. Tuto vrstvu posypeme asi třetinou nahrubo nastrouhaného sýra. Další vrstvu vytvoříme z rajčat nakrájených na plátky (opět osolíme) a poslední horní vrstvu vytvoříme znovu z brambor. (a i tu samozřejmě osolíme).
Dáme do trouby vyhřáté na 200°a asi 25 - 30 minut zapékáme . Těsně před dopečením posypeme zbytkem nahrubo strouhaného sýra a dáme ještě na asi 5 minut zpéct, aby se sýr rozspustil a zezlátnul.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 U Karly U Karly | Web | 30. května 2017 v 18:52 | Reagovat

Stáni, my zapékáme mleté maso s bramborovou kaší, ale takhle je to taky dobrý nápad :-) K.

2 Motýlek Dý Motýlek Dý | Web | 30. května 2017 v 19:04 | Reagovat

Ježiš, mňam!!!

3 Zdena Zdena | Web | 30. května 2017 v 19:05 | Reagovat

Stáni zapečené brambory na všechny možné způsoby u nás doma vedou..S mletým masem jsem je však ještě nezkoušela. Ráda vyzkouším.. Děkuji za recept..Z❤

4 werka13 werka13 | E-mail | Web | 30. května 2017 v 20:49 | Reagovat

[1]: Karlo, tak mleté s bramborovou kaší jsem zas nikdy nezapékala já (asi že nijak extra nemiluju bramborovou kaši). To je anglický recept - sheperd´s pie neboli pastýřský koláč, ne?

5 werka13 werka13 | E-mail | Web | 30. května 2017 v 20:49 | Reagovat

[2]: Díky za bezprostřední reakci :-)

6 werka13 werka13 | E-mail | Web | 30. května 2017 v 20:49 | Reagovat

[3]: Zdeni, rádo se stalo. Doufá, že pokud vyzkoušíš, bude chutnat.

7 Veronika Veronika | Web | 31. května 2017 v 16:52 | Reagovat

Zapečené brambory se vším všudy jsou jedno z nej jídel. Tohle děláme a musím říci, naprosto voňavý a vysoce jedlý...

8 werka13 werka13 | E-mail | Web | 31. května 2017 v 20:20 | Reagovat

[7]: Já mám tyhle zapečené brambory raději než klasické francouzské. Ta rajčata tomu dávají nový "rozměr"

9 U Karly U Karly | Web | 3. června 2017 v 9:59 | Reagovat

[4]: Ano Stáňo, je. Naučila jsem se ho, když jsem jedno léto pracovala v Anglii. Ale tam jej dělají z mletého jehněčího masa. Tady je dost drahé a na pomletí mi ho přijde líto :-) K.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama