Mátový sirup

11. června 2017 v 10:35
Když jsem v příloze MfDnes narazila na recepty věnované výrobě sirupům, zachtělo se mi experimentování - domácí sirupy jsem ještě nedělala. Byla jsem zvědavá, jestli se mi povede Ze sirupů, které v té příloze byly, jsem si vybrala sirup mátový, a to z jednoduchého důvodu - potřebná surovina mi roste na chalupě na zahrádce (na rozdíl třeba od rebarbory a jahod). Vyhovovalo mi i dávkování na hrnky, které šlo snadno upravit (experimentální dávku jsem rozhodně nehodlala vyrábět z kila cukru). Recept jsem ještě prokonzultovala s dalším recepty na netu a na základě toho trochu poupravila (hlavně podle blogu Vaříme s Marcelou).



Suroviny
1 hrnek cukru
1 hrnek vody
1 hrnek nasekaných lístků máty
2 citrony
(použila jsem hrnek o obsahu 0,5 l)


Do hrnce dáme vodu s cukrem a vaříme asi 5-8 minut, pak přidáme šťávu z citronů a nasekanou mátu, necháme přejít var. Zakryjeme pokličkou a necháme 3 - 4 hodiny odstát. Přes sítko přelijeme do lahví vypařených horkou vodou, uzavřeme a uchováme v chladu.
Druhou várku jsem dělala tento týden (jen poloviční) a na jejím základě jsem upravila množství citronu (poprvé jsem na půl litru vody dala jen jeden). První várku jsem nechala pro okamžité použití, tu druhou jsem zasterilizovala ve sklenici od nějakého džemu napozději (do lahve si ji přeliju až před použitím)


První várka se docela vydařila - sirup je tedy hodně sladký (ale to jsou sirupy všechny, pro mne, která většinou nesladí, zvlášť). Už jsem sirup vyzkoušela na ochucení vody s citronem a není to špatné. Jen je potřeba najít optimální ředění. Určitě v průběhu léta udělám ještě nějaký další - až zas máta obroste (teď je obraná téměř dohola).


 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Ráďa Ráďa | Web | 11. června 2017 v 11:47 | Reagovat

Veverko, skvělá inspirace. Já jsem včera dělala bezový sirup a moc se povedl. Mátu pěstuju na balkóně, ale rozhodně ne v sirupovém množství :-D

2 Ráďa Ráďa | Web | 11. června 2017 v 14:53 | Reagovat

Veverko, ještě musím dodat, že máš na blogu moc hezké fotky. Umíš jídlo, pití, swapy, prostě cokoli hezky naaranžovat a nafotit. Chodím sem ráda :-)

3 Věrka Věrka | E-mail | 11. června 2017 v 16:49 | Reagovat

Stáňo, to vypadá skvěle...já dnes dělala jahodovou zmrzlinu, ale mátový sirup by u nás určitě bodoval. Díky za tip a krásný zbytek neděle
Věrka

4 werka13 werka13 | E-mail | Web | 11. června 2017 v 18:38 | Reagovat

[1]:[2]: Ráďo, děkuji za pochvalu :-). S fotkami se snažím, abych to(pokud je čas) vyfotila aspoň trochu zajímavě. Ale ještě mám rezervy :-?
Já toho sirupu taky nedělala moc - první várka byl půllitr, druhá asi tři deci (na chalupu 14 nepojedeme, tak jsem chtěla mátu ostříhat, aby moc nepřerostla).

5 werka13 werka13 | E-mail | Web | 11. června 2017 v 18:39 | Reagovat

[3]: Věrko, domácí jahodovou zmrzlinu bych si dala,ale nemám jahody (a ty, co si koupím na trhu, zvládnu sníst "jen tak", popř. s jogurtem)

6 bavi-mne-to bavi-mne-to | Web | 11. června 2017 v 19:32 | Reagovat

Sirup vypadá moc dobře.Hezky nafocené. :-) Podívám se ještě na další příspěvky.
Hezké dny přeji.

7 Michaela Michaela | E-mail | Web | 11. června 2017 v 19:43 | Reagovat

Na mátový sirup se taky chystám. Minulý rok jsem dělala bezinkový, ten je výborný i do čaje.

8 werka13 werka13 | E-mail | Web | 11. června 2017 v 21:08 | Reagovat

[6]: Díky za návštěvu i pochvalu fotek.

9 werka13 werka13 | E-mail | Web | 11. června 2017 v 21:10 | Reagovat

[7]: Míšo, tenhle by asi šel do čaje taky. Bezinkový bych vyzkoušela - kdybych měla nějaké bezinky při ruce... :-?

10 Štěstí v mém životě Štěstí v mém životě | 12. června 2017 v 12:07 | Reagovat

Stáňo, sirupy také dělávám, na léto jsou báječně osvěžující a také nemám ráda příliš sladké, protože většinou piji jenom vodu. Dobrý je i máta s meduňkou.
Ála

11 Danka Danka | E-mail | 12. června 2017 v 13:37 | Reagovat

Sirup jsem ještě nedělala, zatím si hraju s myšlenkou na jahodovou marmeládu :-) Hezké fotky Stáňo, měj se D.

12 werka13 werka13 | E-mail | Web | 12. června 2017 v 20:12 | Reagovat

[10]: Álo, to je dobrý tip na příští rok - meduňku na chalupě ještě nemáme, tak ji zasadím a příští rok vyzkouším variantu s ní.

13 werka13 werka13 | E-mail | Web | 12. června 2017 v 20:14 | Reagovat

[11]: Danko, sirup je hodně jednoduchý ;-) . S myšlenkou na jahodovou marmeládu ji hraju taky - loni jsem ji dělala z košíčku jahod, co jsem dostala a byla dobrá. Možná ve středu - jestli budou mít na trhu levné jahody. Díky za návštěvu i za pochvalu :-)

14 U Karly U Karly | Web | 13. června 2017 v 17:12 | Reagovat

Stáni, já vloni zkoušela sirup z jahod, bohužel zplesnivěl, než jsme stihli vypít jednu lahev, kterou jsem měla taky určenou k okamžité spotřebě. Letos budu volit raději menší lahvičky. A mátový vyzkouším také :-) K.

15 werka13 werka13 | E-mail | Web | 13. června 2017 v 21:55 | Reagovat

[14]: Karlo, to tedy zamrzí, když si s tím člověk dá práci. Můj mátový se zatím v práci v lednicí drží.

16 Helena Helena | E-mail | 14. června 2017 v 11:05 | Reagovat

Mátový mám taky moc ráda, většinou dávám výrazně větší množství bylinek, než je v receptu.
Sirupování tě chytne, uvidíš. V létě na limonády se hodí!
Posílám pozdravy, Helena

17 werka13 werka13 | E-mail | Web | 14. června 2017 v 21:06 | Reagovat

[16]: Heleno, máš pravdu, do další várky se chystám dát máty víc, aby byl sirup výraznější. ještě uvažuji o levandulovém sirupu nebo limonádě - pokud levandule poroste.  Žádné jiné suroviny se mi letos na chalupě určitě neurodí

18 Marcela-Nordic Passion Marcela-Nordic Passion | E-mail | Web | 15. června 2017 v 22:37 | Reagovat

Stano,bezva napad, vypada úžasně. M.

19 werka13 werka13 | E-mail | Web | 16. června 2017 v 23:08 | Reagovat

[18]: Marcelko, chystám se tak průběžně zakonzervovat mátu na doma a na zimu. Jestli se tedy osvědčí sterilizace ve sklenicích od džemu. Ale zatím vrží (v lednici) i první dávka, kterou jsem jen nalila do vypařených skleniček.

20 Dáša F. Dáša F. | Web | 18. června 2017 v 14:29 | Reagovat

Stáni, letos jsem dělala poprvé sirup bezový. Je výborný, ale nevím, jak dlouho v lednici vydrží, snad nezplesniví. Byla by ho škoda. Máty mám málo, tak třeba za rok, pokud se rozroste.
Přeji krásné léto.

21 werka13 werka13 | E-mail | Web | 18. června 2017 v 18:23 | Reagovat

[20]: Dášo, máta se ti určitě rozroste. Většinou je jí třeba spíš redukovat, aby neexpadnovala tam, kam nemá.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama