Salát z mangoldu s kuřecím masem

18. června 2017 v 22:21 |  Recepty
Z náhlého popudu mysli jsem si na trhu koupila svazek mangoldu. Nikdy jsem z něj nic nevařila, ale měla jsem matný dojem, že se s ním nakládá jako se špenátem. A protože venku bylo slušné horko a já nějak neměla chuť na nic teplého, opustila jsem myšlenku, že si z něj udělám omáčku na špagety. A když ne teplé jídlo, je jasnou volbou salát. Zvlášť když jsem sama doma... Není to žádný sofistikovaný recpet, ale spíš taková rychlovka - jako inspirace.



Suroviny
1/2 svazku mangoldu
150 g kuřecích prsou
půl kelímku zakysané smetany
sezam, sůl, grilovací koření
olej, česnek

Z mangoldu jsem odkrojila silnou část řapíků a trochu jsem listy překrájela. Kuřecí maso jsem nakrájela na proužky, osolila, okořenila grilovacím kořením a promíchala s černým sezamovým semínkem. Kousky jsem orestovala na troše oleje (použila jsem sezamový, ale spíš proto, že ho mám doma a potřebuju ho dopotřebovat, než že by to byla nutnost). Orestované maso jsem nechala vychladnout a mezi tím jsem si přirpavila zálivku ze zakysané smetany, kterou jsem ochutila česnekem a solí. Na pokrájený mangold jsem nandala maso, doprostřed dala zálivku, posypala jsem ji ještě černým sezamem... (vyfotila jsem to a pak zamíchala, díky čemuž přestal salát vypadat fotogenickySmějící se)

A takhle málo elegantně salát vypadal po promíchání - těsně před konzumací

A jako bonus na závěr něco málo o mangoldu, který myslím zas není tak úplně známá zelenina
Mangold je přímo nabitý prospěšnými látkami, ne nadarmo byl považován ve středověku za léčivou rostlinu. Obsahuje vitamíny (A, B a C), minerály (hlavně draslík, hořčík, fosfor a vápník). Díky obsahu rutinu má účinky proti zánětům a je dobrý na cévy. Je super pro diety: má hodně čistící vlákniny a málo kalorií. Má také prokazatelné účinky při skleróze (zejména díky betainu). Mangold má více kyseliny šťavelové než špenát, ta reaguje s vápníkem, který pak tělo nemůže využít. Proto se nedoporučuje jíst najednou více než 200 gramů nebo zvýšit příjem vápníku.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 bavi-mne-to bavi-mne-to | Web | 19. června 2017 v 8:07 | Reagovat

Přiznám se, že mangold jsem ještě ve své kuchyni nijak nevyužila.Budu to muset napravit :-) .
Hezký den !
H.

2 Štěstí v mém životě Štěstí v mém životě | 19. června 2017 v 11:17 | Reagovat

Pořád se chystám, že si ho zkusím vypěstovat na záhonku a zase jsem zapomněla koupit semínka :o(. Mám jenom špenát a také si chci z něj udělat salát, ale těstovinový. Ten tvůj mne také láká :o).
Měj se STáňo hezky.
Ála

3 Henrieta Henrieta | E-mail | Web | 19. června 2017 v 13:37 | Reagovat

Mangold mě nikdy zvlášť neoslovil, přitom špenát mám ráda. Vymyslela jsi skvělou rychlovku a černý sezam na zakysance vypadá velmi dekorativně.
Henrieta

4 Helena Helena | E-mail | 19. června 2017 v 14:38 | Reagovat

A další dobrý typ - ani já ho v kuchyni nikdy neměla!
Pa, Helena

5 werka13 werka13 | E-mail | Web | 19. června 2017 v 23:08 | Reagovat

[1]: Pro mne to byla taky mangoldová premiéra. Zbytek jsem narychlo podusila s česnekem a zatím dala zmrznout a plánuji ho využít do špaget.
Hezký večer

6 werka13 werka13 | E-mail | Web | 19. června 2017 v 23:11 | Reagovat

[2]: Álo, já ho zahlédla na trhu, tak jsem si řekla, že ho zkusím. Navíc ho prodávali takoví sympatičtí farmáři, tak jsem jim chtěl udělat kšeft.

7 werka13 werka13 | E-mail | Web | 19. června 2017 v 23:12 | Reagovat

[3]: Henrietto, použití černého sezamu byl stejně okamžitý nápad jako celý ten salát. Samotnou mne překvapilo, jak dobře to vyšlo.

8 werka13 werka13 | E-mail | Web | 19. června 2017 v 23:13 | Reagovat

[4]: Heleno, zkusit se má všechno - uvidíš, jestli tě zaujme.

9 U Karly U Karly | Web | 20. června 2017 v 9:28 | Reagovat

Stáni, vypadá dobře, v létě jsou taká jídla nejlepší. Mangold jsem nikdy nepoužila, takže děkuji za inspiraci, K.

10 Marcela - Nordic Passion Marcela - Nordic Passion | E-mail | Web | 20. června 2017 v 15:29 | Reagovat

Zajimavy a nevsedni tip na salat. V kuchyni ho vubec nepouzivam, i kdyz jsem o nem uz slysela. Hezke dny, Stano. M.

11 werka13 werka13 | E-mail | Web | 20. června 2017 v 18:11 | Reagovat

[9]: Já právě v horku moc nestojím o teplá jídla a salát je dobré řešení

12 werka13 werka13 | E-mail | Web | 20. června 2017 v 18:13 | Reagovat

[10]: Marci, já se právě snažím občas vyzkoušet něco nového  (a tohle je zrovna docela povedený výsledek)

13 Intuice Intuice | E-mail | Web | 23. července 2017 v 10:06 | Reagovat

Taky jsem mangold nikdy neměla, a taky opisuji recept. :-)

14 werka13 werka13 | E-mail | Web | 23. července 2017 v 10:59 | Reagovat

[13]: My jsme měli mangold kdysi na chalupě a dělali jsme ho jako špenát (který já tenkrát nejedla ;-)). Salát jsem zkoušela poprvé

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama