Salát z mangoldu s kuřecím masem

18. června 2017 v 22:21 |  Recepty
Z náhlého popudu mysli jsem si na trhu koupila svazek mangoldu. Nikdy jsem z něj nic nevařila, ale měla jsem matný dojem, že se s ním nakládá jako se špenátem. A protože venku bylo slušné horko a já nějak neměla chuť na nic teplého, opustila jsem myšlenku, že si z něj udělám omáčku na špagety. A když ne teplé jídlo, je jasnou volbou salát. Zvlášť když jsem sama doma... Není to žádný sofistikovaný recpet, ale spíš taková rychlovka - jako inspirace.



Suroviny
1/2 svazku mangoldu
150 g kuřecích prsou
půl kelímku zakysané smetany
sezam, sůl, grilovací koření
olej, česnek

Z mangoldu jsem odkrojila silnou část řapíků a trochu jsem listy překrájela. Kuřecí maso jsem nakrájela na proužky, osolila, okořenila grilovacím kořením a promíchala s černým sezamovým semínkem. Kousky jsem orestovala na troše oleje (použila jsem sezamový, ale spíš proto, že ho mám doma a potřebuju ho dopotřebovat, než že by to byla nutnost). Orestované maso jsem nechala vychladnout a mezi tím jsem si přirpavila zálivku ze zakysané smetany, kterou jsem ochutila česnekem a solí. Na pokrájený mangold jsem nandala maso, doprostřed dala zálivku, posypala jsem ji ještě černým sezamem... (vyfotila jsem to a pak zamíchala, díky čemuž přestal salát vypadat fotogenickySmějící se)

A takhle málo elegantně salát vypadal po promíchání - těsně před konzumací

A jako bonus na závěr něco málo o mangoldu, který myslím zas není tak úplně známá zelenina
Mangold je přímo nabitý prospěšnými látkami, ne nadarmo byl považován ve středověku za léčivou rostlinu. Obsahuje vitamíny (A, B a C), minerály (hlavně draslík, hořčík, fosfor a vápník). Díky obsahu rutinu má účinky proti zánětům a je dobrý na cévy. Je super pro diety: má hodně čistící vlákniny a málo kalorií. Má také prokazatelné účinky při skleróze (zejména díky betainu). Mangold má více kyseliny šťavelové než špenát, ta reaguje s vápníkem, který pak tělo nemůže využít. Proto se nedoporučuje jíst najednou více než 200 gramů nebo zvýšit příjem vápníku.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 bavi-mne-to bavi-mne-to | Web | 19. června 2017 v 8:07 | Reagovat

Přiznám se, že mangold jsem ještě ve své kuchyni nijak nevyužila.Budu to muset napravit :-) .
Hezký den !
H.

2 Štěstí v mém životě Štěstí v mém životě | 19. června 2017 v 11:17 | Reagovat

Pořád se chystám, že si ho zkusím vypěstovat na záhonku a zase jsem zapomněla koupit semínka :o(. Mám jenom špenát a také si chci z něj udělat salát, ale těstovinový. Ten tvůj mne také láká :o).
Měj se STáňo hezky.
Ála

3 Henrieta Henrieta | E-mail | Web | 19. června 2017 v 13:37 | Reagovat

Mangold mě nikdy zvlášť neoslovil, přitom špenát mám ráda. Vymyslela jsi skvělou rychlovku a černý sezam na zakysance vypadá velmi dekorativně.
Henrieta

4 Helena Helena | E-mail | 19. června 2017 v 14:38 | Reagovat

A další dobrý typ - ani já ho v kuchyni nikdy neměla!
Pa, Helena

5 werka13 werka13 | E-mail | Web | 19. června 2017 v 23:08 | Reagovat

[1]: Pro mne to byla taky mangoldová premiéra. Zbytek jsem narychlo podusila s česnekem a zatím dala zmrznout a plánuji ho využít do špaget.
Hezký večer

6 werka13 werka13 | E-mail | Web | 19. června 2017 v 23:11 | Reagovat

[2]: Álo, já ho zahlédla na trhu, tak jsem si řekla, že ho zkusím. Navíc ho prodávali takoví sympatičtí farmáři, tak jsem jim chtěl udělat kšeft.

7 werka13 werka13 | E-mail | Web | 19. června 2017 v 23:12 | Reagovat

[3]: Henrietto, použití černého sezamu byl stejně okamžitý nápad jako celý ten salát. Samotnou mne překvapilo, jak dobře to vyšlo.

8 werka13 werka13 | E-mail | Web | 19. června 2017 v 23:13 | Reagovat

[4]: Heleno, zkusit se má všechno - uvidíš, jestli tě zaujme.

9 U Karly U Karly | Web | Úterý v 9:28 | Reagovat

Stáni, vypadá dobře, v létě jsou taká jídla nejlepší. Mangold jsem nikdy nepoužila, takže děkuji za inspiraci, K.

10 Marcela - Nordic Passion Marcela - Nordic Passion | E-mail | Web | Úterý v 15:29 | Reagovat

Zajimavy a nevsedni tip na salat. V kuchyni ho vubec nepouzivam, i kdyz jsem o nem uz slysela. Hezke dny, Stano. M.

11 werka13 werka13 | E-mail | Web | Úterý v 18:11 | Reagovat

[9]: Já právě v horku moc nestojím o teplá jídla a salát je dobré řešení

12 werka13 werka13 | E-mail | Web | Úterý v 18:13 | Reagovat

[10]: Marci, já se právě snažím občas vyzkoušet něco nového  (a tohle je zrovna docela povedený výsledek)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama