Cuketová směs na topinky

2. srpna 2017 v 14:50 |  Recepty

Směs na topinky z cukety už jsem dělala (viz recept v tomto článku), ale vůbec mne nenapadlo, že bych si ji mohla zakonzervovat na zimu. Oči mi otevřela až Martina z blogu Moji šťastní andělé svým článkem Delikatesní cukety, ve kterém měla recept na topinkovou směs (a pak ješta na omáčku ve stylu Uncle Bens).
A protože jsme díky mému vlekoucímu se kašli (kterému panující vedra nějak nedělají dobře) zůstali o vikendu doma, rozhodla jsem se, že se v konzervování cukety inspiruji. Už proto, že manžel, který byl v týdnu na chalupě zkontrolovat zedníky, dovezl dvě obří cukety, které nám tam za dobu naší nepřítomnosti narostly.
Samotný recept jsem přizpůsobila svým chutím a tomu, co jsem měla aktuálně doma. V podstatě jsem vlastně využila ten loňský...



Suroviny (vše je jen orientační)
750 g cukety
2 cibule
5 stroužků česneku
2 bílé papriky
2 velká rajčata
1/2 skleničky (cca 100 g) sušených rajčat v oleji
1/2 malé sklenice kečupu
lžíce oleje
lžíce worchestru
sůl, pepř, chilli


Cuketu jsem oloupala a vykrojila z ní vnitřek se semínky. Dužinu jsem nakrájela na malé kostičky. Na kostičky jsem nakrájela i ostatní suroviny - papriku, rajčata, sušená rajčata. Česnek jsem nasekala na plátky. Na oleji (přidala jsem i olej slity ze sušených rajčat) jsem nechala zesklovatět cibuli , přidala jsem česnek, papriku, cuketu, sušená rajčata a nakonec čerstvá rajčata. Dochutila jsem solí, worchestrem, chilli, trochu opepřila. Všechno jsem za občasného míchání nechala podusit tak dlouho, až se odpařila skoro všechna tekutina, přidala jsem kečup, znovu trochu podusila.
Směs jsem naplnila do malých skleniček (z uvedeného množství jich vyšlo 5) a asi 20 minut sterilizovala.


Martině tímto děkuji za inspiraci k tomu, abych nadbytek cuket uchovala na zimu. A protože to není moc složité a cuketa ještě zbývá (vzdor tomu, že jsem z ní ještě upekla mufiny), tak si v týdnu dám možná ještě jedno "kolo".
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Sariklen Sariklen | Web | 2. srpna 2017 v 15:14 | Reagovat

Vypadá skvěle a hlavně víš, co tam všechno je a ne jako když se koupí směs na topinky v obchodě a teď: "Co to asi je, tento bílý neidentifikovatelný kousek?" :-D

2 Eva Eva | Web | 2. srpna 2017 v 17:14 | Reagovat

Nikdy jsem nezkoušela :-)
Ale alespoň víš, co v tom je :-)

3 werka13 werka13 | E-mail | Web | 2. srpna 2017 v 17:48 | Reagovat

[1]: Já směs na topinky nekupuju. Vlastně topinky ani moc neděláme. Jen zcela výjimečně. Tak teď budou častěji... :-D

4 werka13 werka13 | E-mail | Web | 2. srpna 2017 v 17:50 | Reagovat

[2]: Evi, hlavní motivace při výrobě byla "Co s cuketou?". Vyhodit ji, to mi bylo líto ;-) . A nakonec nějaká zásobička na zimu se hodí :-)

5 Štěstí v mém životě Štěstí v mém životě | 2. srpna 2017 v 19:14 | Reagovat

Uvědomila jsem si, že jsem vlastně nikdy žádnou směs na topinky nepřipravila a tak jsem se inspirovala jak u Martiny, tak u tebe a zřejmě malou dávku vyzkouším. Proč ne, když cuket je dost :o)).
Ála

6 bavi-mne-to bavi-mne-to | Web | 2. srpna 2017 v 20:00 | Reagovat

Jednu dávku vyzkouším. Recept vypadá dobře. Takže díky za inspiraci.
Hezké dny!
Hanka :-)

7 werka13 werka13 | E-mail | Web | 2. srpna 2017 v 20:23 | Reagovat

[5]: Álo, tak se budu těšit, že výsledek uvidím u tebe na blogu :-)

8 werka13 werka13 | E-mail | Web | 2. srpna 2017 v 20:23 | Reagovat

[6]: Hanko, ráda předávám štafetu inspirace od Martiny :-)

9 Marcela - Nordic Passion Marcela - Nordic Passion | E-mail | Web | 2. srpna 2017 v 21:51 | Reagovat

Priznavam, ze kdyz jsem recept u Marti videla, take jsem nad tim premyslela, jeste uvidim. Tak at uz ten kasel polevi!!! M.

10 werka13 werka13 | E-mail | Web | 2. srpna 2017 v 22:03 | Reagovat

[9]: Marcelo, díky - kašel mne ještě pořád nepustil, ale nějaké pokroky tam jsou 8-)
Já se do té směsi pustila hlavně proto, že je mi líto ty cukety vyhodit. A manžel o ně moc nestojí.

11 Motýlek Dý Motýlek Dý | Web | 2. srpna 2017 v 22:45 | Reagovat

Díky za tip, co s cuketami. Já už je nemůžu pomalu ani vidět... :-D

12 Dáša F. Dáša F. | Web | 3. srpna 2017 v 15:02 | Reagovat

Cuketu mám doma a nevím co s ní. Takže děkuji za tip, vypadá to celkem jednoduše a na zimu se bude hodit. :o)
Hezké dny. D.

13 Helena Helena | E-mail | 3. srpna 2017 v 18:15 | Reagovat

Stáňo, taky mám hotovo. Martinka mě nakopla a můj recept je někde mezi tvým a jejím :o)
Myslím, že si všichni pochutnáme.
Posílám pozdravy, Helena

14 werka13 werka13 | E-mail | Web | 3. srpna 2017 v 22:24 | Reagovat

[11]: Motýlku, jestli chceš ještě inspiraci, tak koukni ke mně do sekce "Recepty" - loni i předloni jsem tam dávala pár receptů, jak se vypořádat s cuketovým nadělením.

15 werka13 werka13 | E-mail | Web | 3. srpna 2017 v 22:25 | Reagovat

[12]: Dášo, jednoduché to fakt je - dávkování jsem brala od oka a podušené je to za chvíli.

16 werka13 werka13 | E-mail | Web | 3. srpna 2017 v 22:26 | Reagovat

[13]: Heleno, myslím, že Martina by zasloužila medaili za to, jak nás pěkně všechny nakopla k zavařování :-)

17 Bára S. Bára S. | Web | 3. srpna 2017 v 23:50 | Reagovat

Tak to si udělám taky!

18 Ilona Ilona | Web | 4. srpna 2017 v 6:25 | Reagovat

Topinky sice neděláme, ale smě vypadá super, jedla bych ji samotnouhttp://bs.jxs.cz/ublog/emoticons/wink.gif

19 Marta Dušková Marta Dušková | Web | 4. srpna 2017 v 10:42 | Reagovat

Dělávala jsem podobnou a i uchovávala na zimu. Je to skvělý. Teď cukety občas kupuju, takže směs nedělám. Krásné dny.

20 Michaela Michaela | E-mail | Web | 5. srpna 2017 v 18:50 | Reagovat

Sháním recept na dobré coketové chutney, pokud neseženu udělám tohle, takže dík za tip.

21 werka13 werka13 | E-mail | Web | 6. srpna 2017 v 20:35 | Reagovat

[17]: Báro, je to jednoduché a dobré,  vyzkoušej

22 werka13 werka13 | E-mail | Web | 6. srpna 2017 v 20:37 | Reagovat

[18]: Ilono, já to méně vydušené a s přidáním trochu víc kečupu dávala i jako omáčku na špagety. Taky to tak není špatné

23 werka13 werka13 | E-mail | Web | 6. srpna 2017 v 20:38 | Reagovat

[19]: Marto, chápu, že z kupovaných cuket to asi nikdo dělat nebude. Ale jako likvidace přerostlých potvor se to hodí.

24 werka13 werka13 | E-mail | Web | 6. srpna 2017 v 20:39 | Reagovat

[20]: Míšo, není zač, díky patří i Martině, která byla mou inspirací

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama