Pomazánka z cukety

7. srpna 2017 v 7:50 |  Recepty
Když jsem řešila, co s přerostlou cuketou, vzpomněla jsem si, že jsem nedávno někde četla recept na pomazánku z lilku. A napadlo mne udělat takovou cuketovou obdobu. Jen jsem si ji musela trochu uzpůsobit, protože na lilkovou pomazánku se lilek peče nebo griluje, a já experimentovala zrovna v době největších veder. A pustit si troubu ve chvíli, kdy je v bytě 28°a venku 35°, je opravdu to poslední, co člověk chce. Takže z toho byla taková improvizace na druhou...

Nevypadá to zrovna vábně, co?


Suroviny
cuketa (množství viz foto)
lžiča tahini pasty
1-2 stroužky česneku
citronová šťáva (asi ze 1/4 citronu)
olej, sůl, pepř


Cuketu jsem nakrájela na kolečka (asi 1 cm silná), která jsem překrojila na polovinu a vykrájela část se semeny (není moc dobrá). Kolečka jsem nasolila, nechala vypotit a otřela papírovou utěrkou. Pak jsem je opékala na rozpáleném oleji do změknutí. Z opečených cuket jsem odkrojila slupku. Kousky cuket jsem dala do mixéru, přidala jsem česnek, sůl, lžicku tahini pasty a rozmixovala jsem do pomazánkovité konzistence.
Mazala jsem na topinky a sypala strouhaným sýrem, druhou polovinu jsem snědla namazanou na chleba doplněnou kolečky cherry rajčat (dokumentace chybí, protože to byl oběd do práce).


Slibuju, že příště před focením tu opatlanou mističku otřu ...

Postup je vlastně hodně podobný výrobě hummusu. U této pomazánky je ovšem dominatní chutí česnek. Ale není špatná a objevila jsem tak další způsob, jak cuketu likvidovat.
Přístě zkusím cuketu upéct v troubě (nebo ugrilovat), ale to bude muset být opravdu menší vedro.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Marta Dušková Marta Dušková | Web | 7. srpna 2017 v 10:44 | Reagovat

Vypadá to chutně. Já cuketu kupuju, tak si ji dělám jen smaženou na řízek a to miluju. Hezké dny.

2 Motýlek Dý Motýlek Dý | Web | 7. srpna 2017 v 12:23 | Reagovat

S upatlanou mističkou si nedělej hlavu :-D Hlavně, že je tu další recept ;-) Díky. Pa

3 werka13 werka13 | E-mail | Web | 7. srpna 2017 v 20:46 | Reagovat

[1]: Vidíš, já ji zas jako řízek moc nemusím, ale dělám ji na řadu dalších způsobů.

4 werka13 werka13 | E-mail | Web | 7. srpna 2017 v 20:46 | Reagovat

[2]: Když já bych to chtěla mít hezky nafocené ;-) (a s tím se upatlaná miska moc neslučuje)

5 Helena Helena | E-mail | 8. srpna 2017 v 15:39 | Reagovat

Stáňo, tu misku neřeš, je vidět, že jsou fotky autentické, ne nastyllované.
Musela to být dobrota.
Přeji hezké odpoledne, Helena

6 werka13 werka13 | E-mail | Web | 8. srpna 2017 v 20:35 | Reagovat

[5]: Heleno, díky. Mně to chutnalo, ale není to pro ty, co neradi česnek ;-)

7 Ráďa Ráďa | Web | 9. srpna 2017 v 17:29 | Reagovat

Veverko, recept zní opravdu velmi zajímavě. Určitě jej vyzkouším, děkuji za tip. :-)

8 werka13 werka13 | E-mail | Web | 9. srpna 2017 v 21:14 | Reagovat

[7]: Ráďo, není zač. Je to taková česneková pomazánka, kde nosič česnekové chuti je něco jiného než sýr nebo tvaroh ;-) . Mně to docela chutnalo.

9 Marcela-Nordic Passion Marcela-Nordic Passion | E-mail | Web | 12. srpna 2017 v 11:46 | Reagovat

Mám tu velkou cuketu a nevím co s ní. Tady asi inspiraci najdu😉. M.

10 werka13 werka13 | E-mail | Web | 12. srpna 2017 v 15:30 | Reagovat

[9]: Marcelo, já problém "co s cuketou" řeším každý rok. Protože jich naroste moc najednou a manžel je moc nemusí, tak je to na mně. Velkou cuketu bych likvidovala buď  do cuketového nákypu   nebo do buchty, tam toho myslím padne nejvíc :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama