Tvarohový koláč s hruškami

19. září 2017 v 20:53 |  Recepty
Hrušky jsou typické podzimní ovoce a já z nich kupodivu nikdy nic nepekla. Nemám zdroj domácích a kupované jsem vždycky zvládla sníst jen tak. V rámci sobotního nákupu jsem si koupila pár hrušek - jen tak na svačinu do práce. Ale pak najednou dostala chuť si něco s hruškami upéct. Žádný osvědčený recept jsem pochopitelně neměla, tak jsem prohlédla lednici a zkusila najít na netu něco, co by se dalo upéct z doma dostupných surovin. A protože jsem měla tvaroh, tak jsem se nakonec rozhodla pro následující recept, který jsem našla na blogu Snědeno.



Suroviny na těsto
250g hladké mouky
100 g másla
70 g moučkového cukru
2 lžíce kakaa
1 vejce
1/2 balení prášku do pečiva
špetka soli
Suroviny na náplň
200 ml mléka
20 g cukru krupice
1/2 vanilkového lusku (víc doma nebylo, asi by to sneslo i celý)
250 g měkkého tvarohu (použila jsem kostku ve staniolu)
1 vejce
špetka soli
hrušky (já spotřebovala 2 velké)
mandlové lupínky (přiměřeně)

Smícháme sypké suroviny na těsto, přidáme vejce a na kousky pokrájené máslo a zpracujeme na těsto. Propracovávala jsem rukou a těsto je opravdu hodně drobivé. Kouskek těsta si necháme na posypání. Zbytek rozprostřeme, resp. namačkáme do vymazané a vysypané formy. Já koláčovou formu nemám (asi bych měla napravit), zato mám formičky na tartaletky, které nepeču, takže jsem použila ty. Těsto vyšlo na čtyři kousky.
Na náplň prošleháme tvaroh, vejce, mléko, cukr a vyškrábnutou dužinu vanilkového lusku.

1
Hotovo
Mouku, cukr, kakao, sůl a prášek do pečiva promícháme, přidáme na kousíčky nakrájené máslo a vejce a umícháme drolivé těsto. Větší dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Těsto do ní rozprostřeme a prsty vytvarujeme dno a ještě 3 cm vysoké okraje. Kousek těsta si necháme na posypání koláče. Dno propícháme vidličkou.
2
Hotovo
V jiné míse vyšleháme tvaroh s cukrem, solí, vejcem, mlékem a pudinkem. Směs vylijeme na těsto. Hrušky oloupeme, vykrojíme semínka a dřevnatou část od stopky. Nakrájíme na širší plátky a poklademe jimi náplň. Navrch rozdrobíme zbytek těsta a posypeme nasekanými mandlemi.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Danka Danka | E-mail | Web | 19. září 2017 v 21:47 | Reagovat

Stáni, vypadá báječně, to budu muset vyzkoušet ;-) D.

2 werka13 werka13 | E-mail | Web | 19. září 2017 v 22:01 | Reagovat

[1]: Danko, manžel chválil, mně taky chutnal. A opravdu je nejlepší odleželý (ale jíst se dal i hned po upečení)

3 bavi-mne-to bavi-mne-to | Web | 20. září 2017 v 7:08 | Reagovat

No vypadá to vábně. Hrušky mám moc ráda. Domácí zdroj nemáme, takže mám obavy, že když si je koupím, sním je a na koláč mi nezbudou. Ale přesto si recept vytisknu.
Hezký den!
Hanka

4 Helena Helena | E-mail | 20. září 2017 v 7:28 | Reagovat

Velmi elegantní dezert, Stáňo! Jiste je vynikající!
Přeji hezký den, Helena

5 Henrieta Henrieta | E-mail | Web | 20. září 2017 v 9:04 | Reagovat

A víš, že je to dobrý nápad, upéct to v jednotlivých formách?! Takhle má pěkně každý svůj koláč. Nebo dva...:-)
Henrieta

6 Marta Dušková Marta Dušková | Web | 20. září 2017 v 14:24 | Reagovat

Stáni, ten je krásný. Vypadá slavnostně, skoro jako dort :-)

7 Lucie Lucie | Web | 20. září 2017 v 15:55 | Reagovat

No vypadá to bezva! Když se tak zamyslím, já si hrušku nekoupila ani nepamatuji... to musím při příštím nákupu napravit, mám je ráda! :-)

8 werka13 werka13 | E-mail | Web | 20. září 2017 v 19:27 | Reagovat

[3]: Hani, mi taky nemáme domácí zdroj, takže zakoupené hrušky vždycky sním jen tak. Tohle byla moje hrušková premiéra.

9 werka13 werka13 | E-mail | Web | 20. září 2017 v 19:27 | Reagovat

[4]:Heleno, děkuji :-)

10 werka13 werka13 | E-mail | Web | 20. září 2017 v 19:29 | Reagovat

[5]: Henrieto, jeden dostal syn, jeden jsem vzala do práce a dva jsme tak nějak snědli doma (většinu manžel ;-))

11 werka13 werka13 | E-mail | Web | 20. září 2017 v 19:29 | Reagovat

[6]: Marti, děkuji. Sama jsem byla překvapená, jak dobře to hruškové peční dopadlo.

12 werka13 werka13 | E-mail | Web | 20. září 2017 v 19:30 | Reagovat

[7]: Luci, jasně - teď je jejich sezóna, je třeba si je užít (já dneska koupila na trhu pár dalších)

13 Marcela-Nordic Passion Marcela-Nordic Passion | E-mail | Web | 20. září 2017 v 20:30 | Reagovat

Stano, vypadá víc než skvěle! Musí báječně chutnat. M.

14 werka13 werka13 | E-mail | Web | 20. září 2017 v 23:13 | Reagovat

[13]: Marci, nejlepší byl druhý den večer - krásně se propojily všechny chutě a zvláčněl kakaový korpus

15 Siraelxy Siraelxy | E-mail | Web | 21. září 2017 v 11:45 | Reagovat

Já mám hrušky moc ráda. Tento recept vypadá úžasně, určitě vyzkouším.

16 werka13 werka13 | E-mail | Web | 21. září 2017 v 21:38 | Reagovat

[15]: Míšo, tak jestli ho vyzkoušíš, dej vědět, jestli ti chutnal

17 Zdena Zdena | Web | 22. září 2017 v 8:19 | Reagovat

Stáni vypadá božsky.. Hrušky máme moc rádi, i když málo kdy zbydou.. Ráda vyzkouším.Jen co opět objevím kuchyň :-D.Z❤

18 U Karly U Karly | Web | 24. září 2017 v 11:52 | Reagovat

Stáni, vypadá nádherně! Já bych jen asi raději s jablky :-) K.

19 werka13 werka13 | E-mail | Web | 24. září 2017 v 16:51 | Reagovat

[17]: Zdeni, díky za pochvalu. Doufám, že bude chutnat i tobě, pokud ho vyzkoušíš.

20 werka13 werka13 | E-mail | Web | 24. září 2017 v 16:52 | Reagovat

[18]: Karlo, já chtěla právě něco s hruškami. Ale můžeš zaexperimentovat - myslím, že jablka by se s tvarohem taky mohly snést (a místo mandlí bych k jablkům možná dala vlašské ořechy)

21 Ilona Ilona | Web | 26. září 2017 v 17:49 | Reagovat

Teda! Ten je! Škoda, že nám už hrušky došly .....

22 werka13 werka13 | E-mail | Web | 26. září 2017 v 18:48 | Reagovat

[21]: Ilono, tak za rok :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama