Fialkový sirup

17. dubna 2018 v 20:45 |  Recepty
Na chalupě nám rostly na zahradě fialky vždycky, ale v přechozích letech jich bylo vždcky jen pár, hlavně kolem štítových zdí. Letos nás ale fialky překvapily a objevily se v místech, kde nikdy předtím nerostly, a v množství, na které jsme nebyli zvyklí - spousta jich vyrostla na dvoře pod zápražím, další pod jabloní a kolem rybízu na zahradě.
Shodou okolností jsem v pátek večer při čtení různých blogů narazila na článek o fialkách, kde byl zmíněn i fialkový cukr (tady). Zaujalo mne to, tak jsem začala pátrat po receptu a na stránkách Tchiboblogu jsem našla (tady) hned tři fialkové recepty. Pokus o výrobu cukrových fialek jsem vyloučila rovnou (to je moc velká piplačka, na kterou nemám trpělivost), ale dlouho jsem váhala mezi sirupem a cukrem. Nakonec mne zaujal ten sirup, kde jsem byla zvědavá na trochu alchymistický postup při získání fialové barvy, a rozhodla se pro něj.
A jestli vás to zajímá, tady je recept v dávkování, které jsem použila já



Suroviny
2-3 hrsti květů fialek
350 ml vody
300 g cukru
pár kapek citronu

Pěkně krok za krokem ...

Květy fialek (bez stonků - jejich odtrhání byla největší práce na celé výrobě) jsem zalila svařenou vodou a nechala asi dvě hodiny vyluhovat. Pak jsem výluh z fialek slila přes velmi jemné plastové sítko a pomocí lžíce ještě fialky vymačkala. V tu chvíli měl výluh takovou zvláštní modrozelenou barvu. Opatrně jsem do něj kápla pár kapek citronu - a opravdu nastalo "kouzlo". Voda se změnila barvu na fialovou. Pokud chcete sirup skutečně fialový, je třeba přikapávat citron skutečně po kapkách a vždycky počkat na reakci tekutiny (pokud se to s citronem přežene, barva se prý změní na růžovou - já to tedy v této fázi netestovala). Pak jsem do vody přídala cukr a za občasného míchání ho nechala rozpustit. Polovinu sirupu jsem zasterilizovala ve skleničce od nějaké zavařeniny (při sterlizaci mírně zrůžověl), druhou polovinu jsem nechala v lednici ve sklenici s patentním uzávěrem pro okamžité použití.


Sirup po fialkách nevoní (což je škoda), ale má (aspoň ten čerstvý) krásnou fialovou barvu. Sladký je samozřejmě jako cumel, ale s perlivou vodou vytvoří docela zajímavou osvěžující limonádu (přidávám jsem si do ní ještě kolečko citronu), čímž výsledný produkt taky zrůžoví. Každopádně to byl zajímavý experiment (a za rok třeba zase zkusím ten cukr)


A jako prémii pár informací o fialce (třeba v nich najdete i něco, co nevíte). Správný botanický název fialky je violka vonná. Kvete v březnu a dubnu a kromě toho, že krásně voní, má i léčivé účinky. Pomáhá při nachlazení, kdy díky obsahu saponinů hojí a čistí dýchací cesty, díky tomu, že obsahuje sloučeninu kyseliny salicylové (což je účinná látka acylpyrinu) má i protirevmatický účinek, používá se rovněž zevně (do koupelí nebo ve formě obkladů k hojení ran). Její květy jsou jedlé a dají se využít při zdobení např. cukrářských výrobků (viz výše zmiňované cukrové fialky), salátů nebo nápojů. Vonné silice ve fialce obsažené mohou najít využití jako složka parfémů. A samozřejmě kytička fialek vypadá moc pěkně ve váze (tedy spíš ve vázičce - ta moje na fotce je v malém "panáku")


 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 bavi-mne-to bavi-mne-to | Web | 18. dubna 2018 v 8:01 | Reagovat

Je škoda,že sirup nevoní po fialkách.
Ale barvička je to moc hezká.
Já jsem letos zatím na fialky nikde nenarazila. Asi nechodím po těch správných místech.
Měj se hezky!
Hanka :-)

2 Helena Helena | E-mail | 18. dubna 2018 v 11:08 | Reagovat

Stáňo, u babičky na zahradě jich bývalo pole...
Sirup máš nádherně nafocený a nad tou barvou jen žasnu - většinou u domácích, nedobarvovaných výrobků  není tak silná.
Měj se moc hezky, Helena

3 Marta Dušková Marta Dušková | Web | 18. dubna 2018 v 14:30 | Reagovat

Stáni, my máme letos taky fialek víc než vloni a fialkovém sirupu jsem ještě neslyšela. A má nádhernou barvu. Měj se krásně.

4 werka13 werka13 | E-mail | Web | 18. dubna 2018 v 21:53 | Reagovat

[1]: Hanko, to, že sirup nevoní po fialkách mne mrzí taky. A fialky mne letos na chalupě překvapily - tolik jich tam snad nepamatuju, naopak se v minulých letech zdály spíš na ústupu.

5 werka13 werka13 | E-mail | Web | 18. dubna 2018 v 21:56 | Reagovat

[2]: Heleno, s barvou to byla trochu alchymie - chce to citron přidávat  po kapkách a pomalu. Zahřátím při sterilizaci tu barvu trochu ztratil - zavařená sklenička je světlejší a do růžova (když jsem fotila, tak se sterilizovala a pak už jsem ji nenafotila)

6 werka13 werka13 | E-mail | Web | 18. dubna 2018 v 21:59 | Reagovat

[3]: Marti, já o fialkovém sirupu slyšela, resp. četla letos poprvé.  Zaujala mne ta alchymie s citronovou šťávou, byla jsem na to zvědavá. Efektnější možná bude ten fialkový cukr, ale ten zas až za rok (o víkendu mám jinou akci, tak na chalupu nejedeme a pak už bude asi po fialkách :-( )

7 Motýlek Dý Motýlek Dý | Web | 19. dubna 2018 v 21:49 | Reagovat

Tolik fialek, to je super, Stáňo. O_O U nás jich taky bylo nějak víc, ale tolik ne. Rozhodně ne na sirup. Koupila jsem si ho v Manufaktuře.
Krásný večer přeji, pa.

8 werka13 werka13 | E-mail | Web | 19. dubna 2018 v 22:52 | Reagovat

[7]: Dý, letos jich fakt bylo mimořádně hodně, proto jsem se taky pustila do fialkového experimentu ;-)

9 Zdena Zdena | Web | 20. dubna 2018 v 16:45 | Reagovat

Stáni ta barva mne dostala.. úžasné. Asi také zkusím.Ta citronová reakce mne láká 😉.. Děkuji za recept a měj se moc krásně.Z ❤

10 Zdena Zdena | Web | 20. dubna 2018 v 18:08 | Reagovat

[9]: a Stáni ještě jsem zapomněla poděkovat za úžasnou výhru..Moc děkuji,pa Z ❤

11 Marcela-Nordic Passion Marcela-Nordic Passion | E-mail | 20. dubna 2018 v 22:12 | Reagovat

No krása, ta barva!!! M.

12 werka13 werka13 | E-mail | Web | 20. dubna 2018 v 23:47 | Reagovat

[9]: Zdeni, nejvíc práce dá natrhat květy, pak už je to jedna dvě. Jako experiment je to zajímavé.

[10]: Není zač - jsem ráda, že potěšila :-)

13 werka13 werka13 | E-mail | Web | 20. dubna 2018 v 23:50 | Reagovat

[11]: Msrcel, barva je fakt pěkná. Přemýšlím, jestli by to třeba obarvilo polevu. Jenže se teď o víkendu nechystám nic péct, mám jiný program  8-) Zatím ho dávám jen do sodovky, aby se mi nezkazil (v létě mi nesterilizovaný mátový chytil plíseň).

14 werka13 werka13 | E-mail | Web | 20. dubna 2018 v 23:54 | Reagovat

[11]: Omlouvám se, že jsem ti v odpovědi zkomolila jméno. Už je pozdě, tak pozornost ochabuje (a navíc, já jsem na překlepy přeborník :-?)

15 Michaela Michaela | E-mail | Web | 21. dubna 2018 v 8:11 | Reagovat

Vypadá nádherně, jen je škoda, že po fialkách nevoní a asi ani nechutná. Ale ty cukrové fialky by mohly být zajímavou dekoraci na dezertech :-)

16 werka13 werka13 | E-mail | Web | 21. dubna 2018 v 17:07 | Reagovat

[15]: Míšo, pěkná dekorace by cukrové fialky určitě byly - ale ta práce... 8-O .

17 Karla Karla | Web | 22. dubna 2018 v 20:38 | Reagovat

To je dokonalé! Vloni jsme pila fialkovou limonádu a byla úžasná! Škoda, že nevím, kde je nasbírat, hned bych to vyzkoušela! K.

18 werka13 werka13 | E-mail | Web | 22. dubna 2018 v 22:22 | Reagovat

[17]: Karlo, nám se letos překvapivě fialky rozrostly na chalupě, tak mne to inspirovalo. Asi je letos fialkový rok - dneska na výletě jsem jich viděla taky spoustu)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama