Utopenci

17. června 2018 v 23:43 |  Recepty
Nebojte, žádní utonulí se konat nebudou. Nicméně vyznavačům zdravé výživy doporučuji, aby raději zavřeli oči - tenhle recept je asi zrovna nezaujme.
To, že jsem se do výroby utopenců pustila, byla vlastně náhoda. Koupili jsme si špekáčky na chatu, že si je večer opečeme u ohně (jednou za rok prostě buřt očouzený od ohníčku musí být). Jenže večerní bouřka nám tenhle plán překazila. Špekáčky opečené na pánvi postrádají vůni ohně a tím i půvab. Takže jsme si k večeři namazali chleba a koupené špekáčky jsme naložili (inspirováni mým pozdním obědem na výletě v Úterý - viz tady). Dneska přišel jejich čas a snědli jsme je k večeři (čímž byl zakončen proces fotodokumentace)





Suroviny
4 špekáčky
2 střední cibule
2 bobkové listy
1 lžička nového koření
1 lžička celého pepře
2 malé sušené feferonky
100 ml octa
250 ml vody
sůl


Z vody, octa a všeho koření (včetně feferonek) svaříme nálev a necháme ho trochu vychladnout. Mezitím si cibuli nakrájíme na tenká půlkolečka a špekáčky na plátky (cca půl centimetru silné, ale měřit to fakt netřeba). Do sklenice dáme vrstvu cibule, na ní vrstvu špekáčků, zalijeme trochou nálevu. Ve vrstvení pokračujeme tak dlouho, dokud nezaplníme celou sklenici. Zakončíme vrstvičkou cibule, přidáme feferonku a dolijeme nálevem tak, aby vše bylo potopené. Sklenici zavřeme, dáme do lednice a necháme týden odležet.
Pokud máme špekáčků větší množství (a větší sklenici), tak je možná špekáčky jen nakrojit, cibuli vložit i dovnitř a špekáčky naložit celé.
Podáváme s chlebem.
Tohle množství vyšlo na jednu sklenici o obsahu 700 ml a zbylo na malou skleničku o obsahu 200 ml.



 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Obyčejné radosti života Obyčejné radosti života | Web | 18. června 2018 v 6:53 | Reagovat

Stáňo, tak mě takovým receptem neurazíš, utopenec patří k základním pilířům české kuchyně a alespoň 2x do roka ho doma nakládáme. :-D
Měj se krásně, Petra

2 Štěstí v mém životě Štěstí v mém životě | 18. června 2018 v 7:37 | Reagovat

V naší rodině nesměli a nesmí chybět nakládaní utopenci, milujeme je všichni. Jen je již nenakládám tak často jako dříve když byli ještě kluci doma :-). Stávalo se, že jsme týden ani nevydrželi.
Ála

3 bavi-mne-to bavi-mne-to | Web | 18. června 2018 v 7:45 | Reagovat

Taky špekáčky nakládám. Ale nevím proč, spíš v zimních měsících :-D. Ale je pravda, že dokud byli kluci ještě doma, tak jsem je nakládala častěji - jak taky píše Alenka.
Měj se hezky!
Hanka :-)

4 Marta Dušková Marta Dušková | Web | 18. června 2018 v 10:36 | Reagovat

Stáni, ty mi děláš fakt chutě. Já je dělám v podstatě stejně i s feferonkama, několikrát do roka. Musím je zase udělat.Měj se krásně.

5 Henrieta Henrieta | E-mail | Web | 18. června 2018 v 13:15 | Reagovat

Ač vyznavač zdravé stravy, utopence pro mužskou část rodiny dělám. Dnes zrovna čerstvě naloženo pro kamaráda k sobotním narozeninám. Recept mám na nálev trochu jiný, ale také ho svařuji a ještě horký liji na špekáčky proložené cibulí.
Henrieta

6 Motýlek Dý Motýlek Dý | Web | 18. června 2018 v 15:19 | Reagovat

Domácí jsme dlooouho neměli. Ty jsou nejlepší, že. :-)

7 werka13 werka13 | E-mail | Web | 18. června 2018 v 21:24 | Reagovat

[1]: Petro, my už jsme je strašně dlouho neměli, teď nás k nim inspirovala shoda okolností...

8 werka13 werka13 | E-mail | Web | 18. června 2018 v 21:26 | Reagovat

[2]: Álo, to my týden skoro  (bez jednoho dne) dodrželi ;-). A ještě tu máme zbyteček - celou sklenici jsme ve dvou nezvládli.

9 werka13 werka13 | E-mail | Web | 18. června 2018 v 21:27 | Reagovat

[3]: Hanko, vidíš - mně to přijde spíš jako takové letní jídlo na hospodskou zahrádku k pivu :-D

10 werka13 werka13 | E-mail | Web | 18. června 2018 v 21:29 | Reagovat

[4]: Marti, já byla s feferonkami opatrná - nemám ráda moc pálivé. Povedlo se mi to tak akorát pro mne, manžel by je mohl mít asi ostřejší.

11 werka13 werka13 | E-mail | Web | 18. června 2018 v 21:30 | Reagovat

[5]: Henrieto, já se o zdravější stravu spíš jen pokouším. A pak vždycky skončím u něčeho podobného :D

12 werka13 werka13 | E-mail | Web | 18. června 2018 v 21:31 | Reagovat

[6]: Dý, pochutnali jsme si :-)

13 Helena Helena | E-mail | 21. června 2018 v 7:00 | Reagovat

Stáni, taky je občas dělám.
Měj hezký den. Helena

14 werka13 werka13 | E-mail | Web | 21. června 2018 v 22:57 | Reagovat

[13]: Prostě na ně člověk někdy dostane chuť... Hezký den, Heleno

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama