Jablečný pudink

8. srpna 2018 v 18:58 |  Recepty
Po úrodě třešní, višní, angreštu a rybízu, mne na chalupě čekala další úroda (nebo spíš nadúroda) - letní jablka. urodilo se jich skutečně požehnaně. Bohužel jejich nevýhodou je, že se nedají skaldovat, prtože strašně brzo buď moučnatí (a to už pak nejsou dobrá) nebo se začnou kazit. Takže jsme dva víkendy itenzivně zpracovávali - do moučníků i do povidel. Taky sušička jela na plný plyn. Recept na řezy ze strouhaných jablek už jsem dávala (kuk tady) a receptem na závin z kupovaného listového těsta asi nikoho nenadchnu. Takže jako další tip, co s nadměrnou úrodou jablek, nabízím prajednoduchý recept na jablečný pudink.



Suroviny
cca 1 kg jablek
1 vanilkový cukr
šťáva z půlky citronu
cukr podle chuti (já dávám cca 1pol. lžíci)
1 vanilkový pudink
kousek skořice


Jablka vykrájíme, oloupeme a nakrájíme na plátky (nebo to můžete udělat jako já - oškrábu jablka škrabkou na brambory a pak je strouhám na velkých "okách" struhadla, dokud nenarazím na ohryzek). Dáme do kastrolu, podlijeme malinko vodou (stačí opravdu trochu, jablka pak už pustí šťávu sama). Přidáme oba cukry, cittronovou šťávu a skořici. Přikryjeme a necháme pomalu dusit, dokud jablka nejsou úplně měkká. Vyndáme skořici, ochutnáme a případně přisladíme, protože údaj o cukru je velmi orientační (záleží na kyselosti jablek). Vanilkový pudink si rozmícháme v hrničku asi ve 250 ml vody a vlijeme do rozdušených jablek. Za občasného míchání necháme provařit 1 až 2 min. Nalijame do pohárů vypláchnutých studenou vodou a necháme v chladu ztuhnout. Větší "žravci" si mohou vrstvy pudinku proložit piškoty slepenými nějakou marmeládou.


V tomhle vedru je to povychlazení osvěžujcíí moučník - já si ho dělala teď několikrát na svačiny do práce. Proto ho taky mám vyfocený v krabičkách s víčky (a v jedné skleničce, co byla zrovna po ruce)
A jako bonus rychlé fotky toho, co ještě z letních jablek vzniklo - řezy ze strouhaných jablek, závin a sušená jablka elegantně zabalená jako dárek pro kolegyně - jinak je skladuju podstatně méně elegantně ve sklenicích od okurek). Fotka povidel zmizela někde v "matrixu" (a povidla jsou ve sklepě na chalupě), takže tato část zpracování je bez fotodokumetnace.
Další zpracovávací "story" bude nejspíš o švestkách (ale předtím mne ještě čeká blumová marmeláda).


 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 beallara beallara | 8. srpna 2018 v 19:54 | Reagovat

Poslechni, já bych sem ráda chodila, myslíš, že je rozumné publikovat večer takové dobroty, co se zamyslet, že u Pc sedí chudák, co ožírá knackebrot. :D  :D
Ale ten puding asi zkusím, přijde mi vychlazený jako super dezert :-P

2 M.A-R.K.I M.A-R.K.I | E-mail | Web | 8. srpna 2018 v 20:34 | Reagovat

Mńam, děkuji za recept, s pudinkem to neznám, z jablíček a sezónního ovoce dělám klukům přesnídávky, ale už jim tak "nelezou" jako když byli malí, ale přelstila jsem je, teď přes léto je přelívám do formiček na nanuky a mrazím je. Jen se po nich zapráší. Marki

3 werka13 werka13 | E-mail | Web | 8. srpna 2018 v 22:28 | Reagovat

[1]: Beallaro, tak já se budu snažit příště nastavit publikaci článku na ráno ;-). A ten jablečný pudink je fakt vychlazený příjemně osvěžující (a když se tam nenarve tuna cukru, tak i celkem dietní ;-))

4 werka13 werka13 | E-mail | Web | 8. srpna 2018 v 22:29 | Reagovat

[2]: Marki, vidíš - mrazit to jako dřeň mne nenapadlo. Přitom v těhle vedrech by to bylo bezvadné. Tak jestli se urodí za rok... :-)

5 Helena Helena | E-mail | 9. srpna 2018 v 6:09 | Reagovat

Stáni, tvůj pudink já většinou proměním v jablečný dort (prostě ho naleju do dortové formy na cukrářské piškoty), vychlazený s trochou zakysané smetany je úžasný. Je pravda, že tvé mističky jsou zdravější :o)
Přeji hezký den, Helena

6 bavi-mne-to bavi-mne-to | Web | 9. srpna 2018 v 7:24 | Reagovat

Jablečný pudink využívám obdobně jako Helena. Tak, jak uvádíš Ty, mne nenapadlo.
Takže dobrý nápad, který určitě někdy zrealizuji.
Měj se a užívej darů léta :-D .
Hanka

7 Marta Dušková Marta Dušková | Web | 9. srpna 2018 v 8:32 | Reagovat

Stáni, já jsem dělávala jablečný dort. Taky jablka s pudinkem. Do dortové mísy piškoty na dno, zakysanka, na to jablka s pudinkem a po vychladnutí nahoru šlehačka. Děti to milovaly a já už na to zapomněla. Měj pěkný den.

8 Motýlek Dý Motýlek Dý | Web | 9. srpna 2018 v 9:39 | Reagovat

Vychlazený puding musí být ohromná dobrota, perfektní na tohle bláznící léto. Škoda, že u nás nikdo letní jablíčka nemá. Asi si je budu muset pořídit. :)
Krásné dny, pa.

9 Obyčejné radosti života Obyčejné radosti života | Web | 9. srpna 2018 v 9:57 | Reagovat

Stáni, to je dobrota...takhle do mističek jsem ho nikdy nedělala, to je prima nápad. Většinou dělám dort, jako děvčata v komentáři nade mnou :-)
Takže díky za tip na osvěžující a lehkou svačinu :)
Měj se prima, Petra

10 Dáša F. Dáša F. | Web | 9. srpna 2018 v 16:23 | Reagovat

Stáni, dříve jsem ho dělávala často, ale spíše jako dort s piškoty do formy. Vychlazený byl vždy výborný.
Přeji krásné dny. D.

11 Eva Eva | Web | 9. srpna 2018 v 20:53 | Reagovat

Pudink jsem nikdy nedělala, ale vypadá moc dobře.
Díky za recept.Eva

12 werka13 werka13 | E-mail | Web | 9. srpna 2018 v 21:20 | Reagovat

[5]: Heleno, jak dort jsem to kdysi dělávala taky - buď s piškoty nebo na nízký plát piškotového těsta potřeného džemem.

13 werka13 werka13 | E-mail | Web | 9. srpna 2018 v 21:22 | Reagovat

[6]: Hanko, samotné je to příjemně osvěžující svačina.

14 werka13 werka13 | E-mail | Web | 9. srpna 2018 v 21:23 | Reagovat

[7]: Marti, taky se mi stává, že nějaký recept , který jsem dělala, upadne bůhví proč v zapomnění :-)

15 werka13 werka13 | E-mail | Web | 9. srpna 2018 v 21:25 | Reagovat

[8]: Dý, mi letních jablek měli letos fakt tolik, že jsme je nestíhali zpracovávat. Škoda, že nejdou poslat po netu ;-) . Ale z podzimních to jde taky :-)

16 werka13 werka13 | E-mail | Web | 9. srpna 2018 v 21:25 | Reagovat

[9]: Petro, rádo se stalo :-)

17 werka13 werka13 | E-mail | Web | 9. srpna 2018 v 21:26 | Reagovat

[10]: Dášo, mně právě moc chutná - je to takové lehké a osvěžující :-)

18 werka13 werka13 | E-mail | Web | 9. srpna 2018 v 21:26 | Reagovat

[11]: Evo, děkuji za pochvalu :-)

19 Zdena Zdena | Web | 10. srpna 2018 v 17:09 | Reagovat

Jů Stáni ty jsi mne nalákala..od rána mne honí mlsná a tento pudink bude ta pravá dobrůtka.Utikám do kuchyně, páaa :-D  :-D

20 werka13 werka13 | E-mail | Web | 12. srpna 2018 v 16:25 | Reagovat

[19]: Zdeni, tak doufám, že chutnal :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama